Skip to main content

Samenwerking gezocht bij werving deelnemers hersenscanonderzoek

Voor een wetenschappelijke studie ‘Met hersenscans de therapie uitkomst voorspellen bij patiënten met een dwangstoornis’ in Amsterdam UMC – locatie AMC zoeken we patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Voor de behandeling van OCS wordt nu de keuze gemaakt tussen medicatie (SSRI) en een psychotherapeutische behandeling (CGT). Helaas werken deze niet voor iedereen waardoor het voor sommige patiënten lang kan duren voordat ze de juiste medicatie of therapie krijgen. Wij gaan met behulp van hersenscans proberen te voorspellen welke behandeling het beste bij een patiënt past. Hiermee kunnen we in de toekomst patiënten meteen de juiste behandeling bieden.

Wie kan er deelnemen aan de studie?

Patiënten tussen de 18 en 70 jaar met een diagnose OCS die nog geen behandeling krijgen of een behandeling krijgen met onvoldoende effect.

Hoe ziet deelname eruit?

Patiënten worden bij deelname aan de studie behandeld met ofwel de medicamenteuze (SSRI) of psychotherapeutische behandeling (CGT met exposure en respons preventie). Voor de start- en na afloop van de behandeling zullen de patiënten langs komen bij het Spinozacentrum te Amsterdam voor afname van klinische vragenlijsten en het maken van MRI scans. Voor de tijd die patiënten kwijt zijn aan deze studie krijgen zij een financiële vergoeding van 25 euro per meting (naast de reiskosten vergoeding).

Samenwerken?

Werkt u samen met dwangpatiënten en heeft u mogelijk interesse in een samenwerking voor dit onderzoek? Dat kan, neem dan graag contact met ons op via ocd-tbm@amc.uva.nl of via 020-8913668, of vul het contactformulier in op onze website.

Doorverwijzen?

Het is ook mogelijk om patiënten direct door te verwijzen naar het AMC, zowel voor diagnostiek als behandeling. Meer informatie over doorverwijzen vind u hier.

Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw.

Zie ook eerder nieuwsbericht over dit onderzoek

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl