Skip to main content

Rustige REM-slaap essentieel voor verwerken vervelende gebeurtenis

Een rustige REM-slaap, het deel van de slaap met de meest levendige dromen, blijkt essentieel voor het verwerken van een vervelende of angstige gebeurtenis. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Herseninstituut.

De bevindingen zijn op 11 juli gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Current Biology. Deze ontdekking kan volgens de onderzoekers van groot belang zijn voor ongeveer twee derde van alle mensen met een psychische stoornis. Rusteloze REM-slaap en een hyperactieve amygdala zijn namelijk dé kenmerken van posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornissen, depressie en slapeloosheid.

Rustige REM-slaap essentieel

Iets beangstigends of vervelends blijft niet onopgemerkt. In ons brein wordt direct het zogeheten limbische circuit van hersencellen en verbindingen actief. Met voorop de amygdala, een diep in de hersenen gelegen kern, die je zou kunnen zien als de sirene van het brein.

Om goed te kunnen functioneren, moet die sirene ook weer uitgezet worden. Hiervoor is een rustige REM-slaap nodig. Tijdens slaap worden ‘geheugensporen’ van ervaringen van de afgelopen dag als een soort film afgespeeld.

Lees het hele artikel op de website van het Nederlands Herseninstituut.

Auteurs Rick Wassing, Frans Schalkwijk en Eus van Someren hopen voor hun vervolgonderzoek op de hulp van vele slechte slapers die nu niet somber zijn. Deze kunnen zich vrijblijvend aanmelden.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl