Skip to main content

“Rust na traumatische ervaring vermindert opdringerige herinneringen”

Wanneer gezonde mensen direct na het zien van een ’traumatische’ video rust nemen, hebben ze later minder last van opdringerige herinneringen aan de ervaring. Rust na traumatische ervaring kan mogelijk een rol spelen in de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat concludeert een groep neurowetenschappers van het University College in Londen.

In hun studie speelden de onderzoekers ‘traumatische’ filmpjes af voor twee groepen gezonde proefpersonen. Dat waren realistische, 30 seconden durende filmpjes over mensen die ernstig letsel opliepen of die in levensgevaar waren.

Rust na traumatische ervaring

Na het afspelen van deze filmpjes kreeg de ene groep 10 minuten de tijd om rustig bij te komen, terwijl de andere groep een kort geheugentaakje met nummers moest uitvoeren. De groep proefpersonen die rustig de gedachten kon laten afdwalen had in de week daarna minder last van opdringerige herinneringen.

De verder gezonde proefpersonen in de studie ontwikkelden weliswaar geen PTSS na het zien van de filmpjes, maar kregen daarna wel last van opdringerige herinneringen aan de beelden. Die schreven ze op in een dagboek. Vooral de proefpersonen die een taakje moesten uitvoeren na het zien van de filmpjes, en dus niet konden rusten, noteerden veel van zulke herinneringen in hun dagboek.

Geen invloed op controleerbare geheugen

Na een week noteren kwamen de proefpersonen een laatste keer terug in het laboratorium voor een geheugentestje. Met behulp van dit testje wilden de onderzoekers weten of het controleerbare (of ‘bewuste’) geheugen tussen beide groepen verschilde.  Daarvoor kregen de proefpersonen kort beelden te zien die eerder in de traumatische filmpjes voorkwamen, afgewisseld met nieuwe beelden. Ze moesten aangeven welke van de beelden ze uit de filmpjes herkenden, en welke nieuw waren. Het bleek dat het controleerbare geheugen van beide groepen niet verschilde en intact was gebleven.

De onderzoekers benadrukken dat de resultaten slechts een nieuwe intepretatie laten zien van het mechanisme achter een trauma. Mogelijk biedt dit nieuwe inzichten in de behandeling van PTSS.

Bron: Scientific Reports

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl