Skip to main content

Resetten stresssysteem om trauma te behandelen

Bij een kwart van de Nederlanders met een depressie is een onverwerkt jeugdtrauma de oorzaak. Psychiater Christiaan Vinkers van Amsterdam UMC start een onderzoek naar behandeling van zo’n trauma door resetten van het stresssysteem. 

Vinkers gaat in zijn Reset-studie de depressie na ernstig jeugdtrauma direct behandelen. Dat is echt nodig, want deze patiënten lopen volgens hem grote gezondheidsrisico’s.

Resetten stresssysteem

“Een jeugdtrauma maakt iemand het hele leven kwetsbaarder voor depressie. Deze depressies zijn ernstiger en moeilijker te behandelen. Jeugdtrauma overbelast het stresssysteem tijdens een kwetsbare periode. Daardoor werkt het stresssysteem van iemand met een jeugdtrauma zijn hele leven lang te hard. Ik denk dat het mogelijk is om het stresssysteem te resetten”, legt Vinkers uit op de website van het Amsterdam UMC.

Deze reset gebeurt met een bestaand medicijn (mifepriston) dat nog niet in de psychiatrie wordt gebruikt. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat dit middel een belangrijk stresseiwit, de glucocorticoïd receptor (GR), kortstondig blokkeert en zo het stresssysteem reset.

Gevolgen jeugdtrauma aanpakken

“We willen aantonen of het medicijn mifepriston ook bij de mens de gevolgen van jeugdtrauma kan aanpakken door het stresssysteem te resetten”, aldus Vinkers. “Als dit het geval is, dan kan de behandeling snel in de praktijk worden gebracht. Het medicijn is in Nederland namelijk al beschikbaar en wordt succesvol gebruikt buiten de psychiatrie.”

Bron: Amsterdam UMC

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl