Skip to main content

“Relatie depressie en ontsteking kan niet zomaar gelegd worden”

De relatie depressie en ontsteking kan niet zomaar gelegd worden. Onderzoek door psycholoog Eiko Fried van Universiteit Leiden toont aan dat specifieke depressiesymptomen zoals slaapproblemen deze relatie verklaren.

De afgelopen decennia zijn er veel studies gedaan naar het verband tussen depressie en ontsteking. Een aantal onderzoekers stelde vast dat mensen met een depressie hogere ontstekingswaarden in hun bloed hebben en de conclusie luidde: ontsteking kan een potentiële biomarker zijn voor de diagnose van depressie. Biomarkers zijn sporen in het lichaam die kunnen duiden op een mogelijke ziekte.

Innovatieve netwerkanalyse

Fried en zijn collega’s gebruikten gegevens uit de database van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst van meer dan 2300 deelnemers – van gezond tot ernstig depressief. Dankzij innovatieve netwerkanalyses kon Fried de relatie achterhalen tussen individuele symptomen en ontstekingen.

Hiervoor gebruikte hij grote en complexe statische modellen die nog maar net geïntroduceerd zijn in de psychologie.

Relatie depressie en ontsteking

Fried ontdekte dat de relatie tussen depressie en ontsteking niet zomaar gelegd kan worden. In tegenstelling tot de meeste eerdere onderzoeken onderzocht Fried 28 verschillende symptomen van depressie en belangrijke levensstijlfactoren. ‘Depressie is een zeer heterogene aandoening met veel symptomen. Sommige specifieke depressiesymptomen zoals slaapproblemen lijken verband te houden met verhoogde ontsteking en dat geldt ook voor obesitas en een ongezonde levensstijl’, vertelt Fried op de website van Universiteit Leiden.

Depressie bleek dus alleen gerelateerd te zijn aan ontsteking bij mensen die zeer specifieke kenmerken vertonen. Ook kwam ontsteking vaker voor bij vrouwen, hetgeen eerder onderzoek ook al aantoonde. Deze nieuwe studie onderstreept het belang van het controleren op de covariaten, factoren die de uitkomst kunnen beïnvloeden.

 

Bron: Cambridge University – Psychological Medicine.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl