Skip to main content

Nieuw re-integratietraject: met depressie of angst terug naar arbeidsmarkt met IPS

Ggz-patiënten die door depressie, angsten of dwanggedachtes thuiszitten, kunnen vanaf 31 augustus aanspraak maken op een re-integratietraject voor de arbeidsmarkt. Dat heeft Carola Schouten, minister  voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen bekendgemaakt. Zij heeft hier een subsidie voor toegekend van 21,5 miljoen euro. Voor deze re-integratie wordt gebruik gemaakt van IPS, wat staat voor ‘individuele plaatsing en steun’. GGZ, gemeenten en het UWV werken hiervoor samen. 

IPS is een methode die door de GGZ is ontwikkeld. Het kent een integraal traject van zorg, re-integratie en jobcoaching. Niet alleen mensen met een common mental disorder (CMD) komen voor deze IPS in aanmerking, maar ook mensen met ernstiger psychische aandoeningen, zoals schizofrenie, bipolaire stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een psychische aandoening vaker werkloos zijn en een uitkering ontvangen via de participatiewet. Psychische gezondheid en werk hebben dan ook veel met elkaar te maken. Gezond zijn en gezond voelen is belangrijk om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Wie actief deelneemt aan de maatschappij, voelt zich ook beter. Ondersteuning vindt plaats, zolang het nodig is.

Tot 31 augustus staat er een internetconsultatie open. Vanaf 31 augustus gaat de subsidie in werking en zijn aanvragen mogelijk, tot 14 december 2023. Meer informatie is te vinden op de website Werken met IPS.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl