Skip to main content

Publicatie Nieuwe Multidisciplinaire Richtlijn Angst- en Dwangstoornissen

Op 4 september is de nieuwste versie van de Multidisciplinaire Richtlijn Angst- en Dwangstoornissen gepubliceerd in de Richtlijnendatabase. Deze herziene richtlijn, ontwikkeld door de Werkgroep Angststoornissen in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS), biedt zorgprofessionals aanbevelingen voor de diagnostiek en behandeling van angst- en dwangstoornissen. De richtlijn kwam tot stand in nauwe samenwerking met diverse beroepsgroepen uit de geestelijke gezondheidszorg.

Belangrijke Wijzigingen

Een van de meest significante wijzigingen in deze herziene versie is de nadruk op het inzetten van niet-medicamenteuze behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), als eerste behandelstap bij angst- en dwangstoornissen. Medicatie, zoals antidepressiva, wordt enkel geadviseerd bij non-respons op CGT of bij lange wachttijden. Deze aanpassing is gebaseerd op onderzoek dat aantoont dat CGT op de lange termijn effectiever is dan medicatie.

Daarnaast zijn er nieuwe hoofdstukken toegevoegd, waaronder over de inzet van EMDR-therapie bij angst- en dwangstoornissen, combinatietherapieën, en onderhoudsbehandelingen, waarbij ook aandacht is voor het afbouwen van antidepressiva. Voor obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) is er een nieuw hoofdstuk over neuromodulatie opgenomen.

Levensloopperspectief

In de richtlijn wordt nu ook een levensloopperspectief gehanteerd, met specifieke aanbevelingen voor de behandeling van kinderen, jongeren en ouderen met angst- of dwangstoornissen. Dit benadrukt het belang van gepersonaliseerde zorg voor iedere levensfase.

Innovatieve Behandelingen

De richtlijn bevat ook nieuwe aanbevelingen over innovatieve behandelvormen. Zo is er aandacht voor de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie via internet en virtual reality, behandelmethoden die steeds meer aan terrein winnen in de klinische praktijk. Verder biedt de richtlijn inzicht in de toepassing van neuromodulatie en EMDR, en geeft het adviezen voor het afbouwen van medicatie bij terugkerende depressies.

Met de herziening van de Multidisciplinaire Richtlijn Angst- en Dwangstoornissen worden zorgverleners beter ondersteund in hun keuze voor effectieve behandelingen, waarmee zij zorg op maat kunnen bieden aan mensen met een angst- of dwangstoornis.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl