Skip to main content

Combinatie van spraakanalyse en AI kan PTSS vroegtijdig herkennen

Een algoritme dat bestaat uit een combinatie van technologie voor spraakanalyse en artificiële intelligentie (AI) kan symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) vroegtijdig herkennen. Het algoritme kan dit in 89 procent van de gevallen juist beoordelen en let daarbij bijvoorbeeld op gevoelloosheid in intonatie of monotoon taalgebruik. Dit blijkt uit een nieuwe studie van New York University School of Medicine.

De onderzoekers werkten voor de ontwikkeling van het algoritme samen met SRI International, de ontwikkelaar van Apple’s digitale spraakassistent Siri. Aan de studie namen 129 mannelijke oorlogsveteranen deel die allen ruimschoots gevechtservaring hadden. Tijdens het selectieproces werden kandidaten die ook andere klachten hadden, zoals depressie of alcoholmisbruik, uitgesloten.

PTSS vroegtijdig herkennen

De onderzoekers ontwikkelden een algoritme op basis van spraakanalyse en AI. Het kan gesprekken analyseren en daarin duizenden variabelen ontdekken. Het algoritme wist uit ruim 40.000 van deze karakterisiteken 18 specifieke karakteristieken te selecteren die wijzen op PTSS. In 89 procent van de gevallen was deze sortering juist.

De onderzoekers zeggen dat bij onderzoek naar PTSS nu met name wordt gekeken naar hoorbare of zichtbare kenmerken zoals een geagiteerde spraak of bepaalde bewegingen met de tong. Met behulp van spraakanalyse en AI worden ook andere, dieperliggende kenmerken beter zichtbaar, waaronder gevoelloosheid in intonatie en monotoon taalgebruik. Hiermee kan PTSS vroegtijdig herkend worden.

Via taalgebruik mentale gezondheid voorspellen

Volgens een groeiend aantal experts is het mogelijk om via taalgebruik de mentale gezondheid te voorspellen, voordat de eerste zichtbare symptomen zich voordoen. Dit biedt mogelijkheden om psychische aandoeningen in een vroegtijdig stadium te signaleren.

Bron: Depression and Anxiety

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl