Skip to main content

Onderzoek naar psychologische gevolgen coronacrisis

Momenteel vindt er internationaal onderzoek plaats naar de psychologische gevolgen van de coronacrisis. De DynaMORE-studie wordt uitgevoerd in 21 Europese landen, China, Amerika en Israël.  Ook het Radboudumc en het Donders Instituut in Nijmegen maken deel uit van het onderzoeksconsortium, dat door de EU wordt gefinancierd. 

Psychologische gevolgen coronacrisis

Niet alleen wordt de fysieke gezondheid van veel mensen bedreigd door het virus, economische verliezen, sociale afstand en onzekerheid over de duur en gevolgen van deze situatie zetten ook onze psyche onder druk. Voorlopige gegevens uit China laten zien dat angst en depressie toenemen als consequentie van de coronapandemie.

De verwachting is dat ook in Nederland de psychische klachten de komende tijd zullen toenemen. Het onderzoek moet uitwijzen welke psychologische mechanismen de mens helpen om te gaan met de coronacrisis.

Moeilijke periodes mentaal doorkomen

Uit eerder onderzoek is bekend dat de meerderheid van de mensen ofwel mentaal gezond blijft ofwel snel herstelt van psychische klachten tijdens stressvolle periodes. Bij sommige mensen verergeren de psychische klachten, of houden ze heel lang aan, bijvoorbeeld bij PTSS. Momenteel is nog onbekend hoe dit komt.

De onderzoekers hopen meer te weten te komen over de manier waarop mensen zich in deze periode staande houden, zodat in de toekomst meer handvatten beschikbaar zijn om mentaal moeilijke periodes door te komen.

Wil je deelnemen aan dit onderzoek? Vul dan de online vragenlijst in.

Bron: Radboudumc

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl