Skip to main content

Actueel beeld psychische gezondheid Nederlanders

Het Trimbos-insituut voert voor de derde keer het NEMESIS-onderzoek uit, een grootschalige studie die een actueel beeld geeft van de psychische gezondheid van Nederlanders. Nieuw ten opzichte van eerdere edities is dat de leeftijdgrens omhoog gaat van 64 naar 75 jaar, zodat we ook meer te weten komen over de psychische gezondheid van ouderen.

Het NEMESIS-onderzoek (Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study) is een steekproef onder 6.650 Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar, waarbij men in een mondeling gesprek geïnterviewd wordt over de psychische gezondheid.

Psychische gezondheid Nederlanders onderzocht

Het hoofddoel van NEMESIS-3: het actualiseren van cijfers over het vóórkomen, beloop en de consequenties van veelvoorkomende psychische aandoeningen in de algemene bevolking.

Risico-indicatoren van psychische aandoeningen en gevolgen van psychische aandoeningen voor het individu zelf en de samenleving worden eveneens in kaart gebracht.

Verandering psychische gezondheid

De gesprekken zullen plaatsvinden tussen november 2019 en juni 2021. Het is de bedoeling respondenten te volgen in de tijd, om te zien of hun psychische gezondheid verandert in de periode van drie jaar na het vorige interview, en te onderzoeken hoe dat komt.

De studie wordt bekostigd door het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport. De resultaten worden eind 2021 verwacht.

Bron: Trimbos-instituut

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl