Skip to main content

Prolonged Exposure helpt patiënten met jeugdtrauma

Volwassenen die in hun jeugd zijn misbruikt of mishandeld en daardoor met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kampen, kunnen veel baat hebben bij de cognitieve gedragstherapie Prolonged Exposure. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Leiden, waaraan 149 patiënten hebben meegedaan.

Door een trauma onder begeleiding van een therapeut levendig her te beleven, gaan de scherpe kantjes van het trauma af. Dit gebeurt herhaaldelijk, totdat de patiënt het herbeleven van het trauma zonder problemen aan kan. De patiënt hanteert tijdens deze therapie de ik-vorm en de tegenwoordige tijd; de therapeut vraagt naar geuren, geluiden en beelden van de gebeurtenis.

Prolonged Exposure

Deze gedragstherapeutische techniek heet Prolonged Exposure (PE). PE wordt vooralsnog niet vaak toegepast bij trauma’s uit de kindertijd, omdat het te kwetsbaar zou zijn voor de patiënt. Volgens onderzoeker en promovendus aan de Universiteit van Leiden Chris Hoeboer blijkt dat niet uit het onderzoek, waar meer dan de helft van de patiënten helemaal van de klachten af was. Een kwart merkte duidelijke verbetering.

Lees hier meer over het onderzoek van Hoeboer, op de website van de Universiteit van Leiden.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl