Skip to main content

Prijs medicijn voor mensen met ernstige depressie verdriedubbeld

De prijs van het medicijn Priadel, een lithiumvariant voor mensen met een ernstige depressie of een bipolaire stoornis, is vanaf 1 juli opeens verdriedubbeld. Psychiaters en patiënten zijn gefrusteerd door deze keuze van farmaceut Essential Pharma. 

Kwetsbare psychiatrische patiënten moeten nu een eigen bijdrage voor hun medicatie betalen, met het risico dat ze de pillen eerder links zullen laten liggen. Behandelaars vrezen dat de extra drempel voor deze patiënten zal leiden tot een lagere therapietrouw, waardoor ze ontregeld raken en maatschappelijke problemen het gevolg zijn.

Prijs medicijn verdriedubbeld

Het verdriedubbelen van de prijs van Priadel is opmerkelijk, want van hoge onderzoeks- en ontwikkelingskosten is geen sprake. Lithium, het werkende bestandsdeel, is namelijk al decennia bekend.

Volgens de psychiatrierichtlijnen genieten deze twee middelen duidelijk de voorkeur boven andere lithiumvarianten. Het zijn de enige middelen die een gelijkmatige werking hebben in het lichaam en niet zo vies smaken, zodat psychiatrische patiënten ze trouwer innemen.

De farmaceut kocht eerder al Camcolit, het enige gelijkwaardige alternatief volgens psychiaters. Daarvan verhoogde het eveneens de prijs tot het wettelijk maximum. Toen psychiaters daarop hun patiënten overzetten op Priadel, kocht het bedrijf ook dat middel op om vervolgens de prijs maximaal te verhogen.

Verbeteren verslaglegging farmaceuten

De lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarden eind vorige maand te zullen samenwerken om farmaceuten hun verslaglegging te laten verbeteren.

De landen verlangen meer openheid over de inkomsten, prijzen, marketingkosten, subsidies en drijfveren van de geneesmiddelenfabrikanten. Het handelen van Essential Pharma deze week laat de noodzaak daarvan weer zien.

Bronnen: De Volkskrant, apotheek.nl

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl