Skip to main content

Posterprijs bij NedKAD-conferentie naar Onderzoek Sporten Versterkt

De posterprijs op de NedKAD-conferentie is gewonnen door Michèle Schmitter, promovenda Pro Persona en Radboud Universiteit met haar poster: Feasibility of an exercise augmentation for cognitive behavior therapy.

Rond 50% van alle depressieve cliënten knapt niet voldoende op door de huidige behandeling en nieuwe interventies of combinaties zijn hard nodig om iedereen adequaat te kunnen helpen. Sportbehandeling kan een mooie aanvullende behandeling zijn. Sporten blijkt effectief te zijn tegen depressie, verbetert de lichamelijke gezondheid, heeft geen bijwerkingen en is voor iedereen beschikbaar.

Download de poster

Pilootonderzoek

Bij Pro Persona werd een pilootonderzoek uitgevoerd met als doel te bepalen of sportbehandeling naast cognitieve gedragstherapie (CGt) haalbaar is. Drieëndertig depressieve cliënten ontvingen ofwel CGt (n =19) ofwel CGt+sport (n=14) in de specialistische zorg. CGt werd in groepsverband gegeven voor 16 weken. De sportbehandeling bestond uit running of spinning op gemiddelde intensiteit, een keer per week gedurende 45 min onder begeleiding van een psychomotorische therapeut. De CGt+sport-deelnemers gingen voorafgaand aan de CGt samen sporten. Daarnaast werden cliënten gestimuleerd om twee keer per week alleen thuis te sporten. Depressieve symptomen en secundaire uitkomsten werden gemeten voor (T0), gedurende (i.e. na 3, 6 en 9 weken; T1, T2, T3) en na de behandeling (T4) tot drie maanden follow-up (T5). Om te bepalen of CGt+sport haalbaar is werden drie kenmerken bekeken: 1) aantrekkelijkheid 2) uitval en 3) deelname aan de sportbehandeling.

Resultaten

Uit de resultaten blijkt dat 48% van alle gevraagde cliënten mee wilden doen met het onderzoek. Uitval in de CGt-groep en CGt+sport groep was vergelijkbaar, t(28) = 0.042, p = .96. De CGt+sport-groep heeft gemiddeld 7.5 keer gesport onder begeleiding en 1.35 keer per week thuis. 72% van de sessies waren op gemiddelde intensiteit of hoger. Uit groepsvergelijkingen blijkt dat de CGt en de CGt+groep evenveel verbeterden in depressieve symptomen, waarbij de trend laat zien dat de CGt+sport groep net wat meer verbeterde. Vergelijkbare resultaten werden gevonden voor rumineren en zelfwaardering.

Om conclusies te trekken over de meerwaarde van sporten op depressieve symptomen is vervolgonderzoek met grotere steekproeven nodig. Wel lijkt sporten in combinatie met CGt haalbaar te zijn. Omdat het de lichamelijke gezondheid verbetert en vergoed wordt in de specialistische zorg, zouden behandelaren sporten vaker als aanvullende depressiebehandeling kunnen overwegen.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het Sporten Versterkt onderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief door te mailen naar onderzoek.sporten.versterkt@propersona.nl of houdt de website in de gaten: www.sportenversterkt.nl.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl