Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Positieve fantasieën en mindfulness: werken deze technieken om een depressie af te remmen?

28 november 2022 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie

Kun je depressieve gedachtes en gevoelens afremmen met mindfulness? Of met positief fantaseren? Het UMCG wil dat eens grootschalig onderzoeken. Al lange tijd is er discussie in de psychologie of dit werkt. Echt onderzoek naar de effecten is er echter nog steeds niet.

Iedereen tussen de 18 en 60 jaar kan deelnemen aan het onderzoek, dat zich voornamelijk online afspeelt. De belangrijkste voorwaarde is dat je niet dagelijks antidepressiva gebruikt. Heb je twee of meer depressies gehad de afgelopen tien jaar? Meld je dan zeker aan. Heb je helemaal geen ervaring met depressies? Meld je dan ook aan. 

MINDCOG

De studie van het UMCG heet MINDCOG. Het onderzoekt wat het effect is van therapeutische technieken. Mensen met een gevoeligheid voor depressie hebben vaak last van negatieve gedachtes, ook als er geen depressie is. Als je daar juist positieve fantasieën tegenover zet, remt dat dan de depressie af? Mindfulness richt zich op het accepteren en loslaten van negatieve gedachtes. Ook hier is het idee dat het een depressie kan afremmen. Klopt dit? Met verschillende meetinstrumenten proberen de onderzoekers dit nu in kaart te brengen. 

De deelnemers kunnen dagelijks thuis, met hun mobiele telefoon, hun gedachten, gevoelens en hun vermogen de aandacht te veranderen, rapporteren. 

Meer informatie over MINDCOG is hier te vinden. 


Tags: