Skip to main content

Zeeuwse podcast ‘Doordrenkt’ moet taboe op praten over zelfdoding doorbreken

Zeeland is de provincie waar relatief de meeste zelfdodingen voorkomen. In de vierdelige podcast ‘Doordrenkt’, gemaakt voor GGD Zeeland, vertellen drie Zeeuwse mannen hun verhaal aan podcastmaker en journalist Maarten Dallinga. Inmiddels zijn de eerste afleveringen verschenen.

Zeeuwen Alfons, Jeroen en Roland zijn of waren zelf suïcidaal. Ze vertellen hun verhalen over worstelen met het leven, over eenzaamheid en het niet meer weten. En tegelijkertijd over hulp zoeken, hulp vinden en naar elkaar omkijken.

podcast 'Doordrenkt'Zeeland Zonder Zelfmoord

Onder de naam Zeeland Zonder Zelfmoord werken GGD Zeeland, Emergis, de Zeeuwse gemeenten, 113 Zelfmoordpreventie, de politie intensief samen met allerlei partners om het aantal suïcides in Zeeland terug te dringen.

De afgelopen jaren zijn onder andere veel huisartsen, docenten en andere (zorg)professionals getraind in het praten over en vragen naar (mogelijke) zelfmoordgedachten. Ook zijn er campagnes gehouden om het taboe op praten over zelfmoord te doorbreken.

Luisteren naar de podcast ‘Doordrenkt’

Doordrenkt is gemaakt door journalist Maarten Dallinga (maker van meerdere prijswinnende podcastseries, waaronder Verstrikt) en vanaf 1 december 2020 te beluisteren via www.ggdzeeland.nl/doordrenkt en podcastapps als Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en Stitcher. Abonneren is gratis.

Een overzicht van de afleveringen:

 • Aflevering 1 – 1 december 2020
  Hoe is het om suïcidaal te zijn? Je leert drie mannen en hun verhaal kennen.
 • Aflevering 2 – 8 december 2020
  Hoe word je suïcidaal en waarom is het belangrijk er open over te zijn?
 • Aflevering 3 – 15 december 2020
  Wat je het beste kunt doen als je suïcidaal bent, en welke hulp je kunt bieden als naaste.
 • Aflevering 4 – 22 december 2020
  Wat de drie mannen op deze wereld houdt en hoe ze de toekomst zien.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl