Skip to main content

Pil vergroot niet kans op depressie

Eind juni verscheen er een groot Deens onderzoek dat een link aantoonde tussen depressie en gebruik van de anticonceptiepil. Vrouwen met de pil zouden maar liefst 23% meer kans hebben op een depressieve. De analyse Hormonale anticonceptie geen oorzaak van depressie? vanuit het LUMC weerlegt deze conclusie.

De Leidse wetenschappers analyseerden negen onderzoeken naar depressie en de combinatiepil. Slecht in twee gevallen werd een klein verband gevonden tussen depressie en de pil.  Zij hadden echter een hoog risico op vertekening van de resultaten (bias).

Anticonceptiva met enkel progestagenen

Mogelijk bestaat de associatie (minimaal) wel voor hormonale anticonceptie met alleen progestagenen, zoals de minipil, prikpil, hormoonstaafje en hormoonspiraal. In vijf van de zeven studies vonden de onderzoekers hier aanwijzingen voor. In drie daarvan bleken vrouw met alleen progestagenen vaker de diagnose depressie te krijgen of een recept met antidepressiva op te halen.

Associatie, maar geen oorzakelijk verband

De gevonden associaties waren volgens de onderzoekers zo klein dat er weinig aanwijzingen zijn voor een oorzaak-gevolgrelatie. ‘De associatie van het gebruik van hormonale anticonceptie en depressie voldoet niet aan de meerderheid van de Bradford-Hill-criteria die indicatief zijn voor het bestaan van een oorzakelijk verband.’

Bron: mw S. van der Heijden MSc, prof. dr F.M. Helmerhorst, dr I.M. van Vliet, drs A.D. de Vries, Hormonale anticonceptie geen oorzaak van depressie?

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl