Skip to main content

Passende behandeling depressie dankzij korte EEG

Een eenvoudig en kort hersenonderzoek kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het voorschrijven van juiste medicatie bij depressieve klachten. Zo schrijven Nikita van der Vinne en collega’s in het Journal of Affective Disorders. Daarmee is EEG een biomarker.

Meestal maakt de behandelende psychiater de keuze met welke antidepressivum een depressieve patiënt start: escitalopram, venlafaxine of sertraline. In een deel van de gevallen slaat de eerste behandelpoging niet meteen aan, maar pas een latere poging. Een meetbare indicator of biomarker die objectief voorspelt of een middel zal aanslaan of niet zou patiënten enorm helpen. En volgens het onderzoek van Van der Vinne bestaat er zo’n marker. 

Lichte afwijkingen in EEG’s kleine groep depressieve patiënten

Een kleine groep depressieve patiënten vertoont lichte afwijkingen in EEG’s. Zo ontdekte Van der Vinne samen met wetenschappers van Onderzoeksinstituut Brainclinics, Universiteit Twente en uit de VS (Kansas, en New York). Werden deze afwijkingen na behandeling niet meer gemeten, dan bleken deze patiënten 5 keer vaker gunstig te hebben gereageerd op sertraline dan op behandeling met escitalopram of venlafaxine. Conclusie: deze subgroep van depressieve patiënten heeft de grootste kans om te genezen als sertraline wordt voorgeschreven.

Stap richting snellere behandeling depressie

‘…omdat we nu een subgroep kunnen identificeren binnen het totaal van alle patiënten met depressieve klachten kunnen we die gerichter behandelen,’ zegt Van der Vinne. ‘Hetgeen leidt tot een snellere positieve uitkomst bij deze patiënten.’ Dit maakt het resultaat van het onderzoek tot een belangrijkste stap in de richting van gestratificeerde geneeskunde. Waarbij specifieke kenmerken van subgroepen worden meegewogen in de behandelkeuze.

Meer informatie over het onderzoek

Van der Vinne en collega’s onderzoeken ook andere biomarkers om zo gerichte behandelkeuzes te kunnen maken. Wilt u meer lezen over het onderzoek en de achtergrond? Kijk op ‘Normalization of EEG in depression after antidepressant treatment with sertraline

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl