Skip to main content

Paddo’s werken tegen depressie, maar let wel op de juiste begeleiding

Werken paddo’s tegen een hardnekkige depressie? Ja, blijkt uit een grote internationale studie. Maar: met enkele mitsen en maren.

In paddenstoelen zit het werkzame stofje psilocybine. Psilocybine heeft een hallucinerend effect en er zijn aanwijzingen dat het op hersenniveau biologische veranderingen teweegbrengt. In psychologisch opzicht kan het een innerlijke mentale reis bewerkstelligen die, hoewel emotioneel uitdagend, juist heilzaam kan werken. Patiënten kunnen door de ervaring bijvoorbeeld nieuwe inzichten opdoen over hun eigen situatie en hoe daar mee om te gaan, en het kan behulpzaam zijn om eerdere negatieve levenservaringen te verwerken.   

De studie

Aan het onderzoek deden 233 patiënten mee. Deze patiënten hadden allen minstens tweemaal antidepressiva geprobeerd, zonder (voldoende) effect. In de weken voor het onderzoek, werd de antidepressiva afgebouwd, tot nul. Bovendien werden zij psychologisch voorbereid door een therapeut op wat komen ging. 

Allen kwamen zij ’s morgens naar een kliniek. In het geval van het UMCG: 24 patiënten. Hier kregen zij 5 tabletjes, met daarin 25, 10 of 1mg psilocybine. De deelnemers brachten de dag vervolgens door in een huiselijk ingerichte kamer in het ziekenhuis. Ze lagen op bed, luisterden muziek en werden in de gaten gehouden.

De resultaten

Drie weken later bleek liefst 30% van de deelnemers die 25mg gekregen hadden, zo goed als verlost van de symptomen. Dat hield echter niet bij iedereen stand, bleek na drie maanden. En hoewel de resultaten hoopgevend zijn, zagen onderzoekers ook dat de 25mg-groep een toename had van suïcidale gedachtes of zelfbeschadiging. Zo’n 9% van hen had hier last van; een stuk meer dan de 10mg- en 1mg-groep. De onderzoekers pleiten dan ook voor echt professionele monitoring en intensieve begeleiding. 

Vanaf juni 2023 komt er er een fase III-studie, met medewerking van UCP Groningen. Vragen over het onderzoek kunnen worden gesteld via psilostudie@umcg.nl. 

Lees hier meer over het onderzoek van het UMCG.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl