Skip to main content

Opgelaaide discussie over relatie voeding en geestelijke gezondheid

De discussie over de positieve invloed van voeding en/of voedingssupplementen op geestelijke aandoeningen als depressie en angststoornissen staat weer op scherp. Dit naar aanleiding van een recent gepubliceerde Australische onderzoek. Waar de Australiërs een duidelijk effect zien, zijn Leidse onderzoekers sceptischer.

Visolie aanvullend bij behandeling depressie

Al decennialang speuren patiënten, naasten en onderzoekers naar diëten tegen depressie, ADHD of een angststoornis. Tot nu toe zonder wetenschappelijk bewijs, maar onderzoekers van de Western Sydney University schreven vorige week in vakblad World Psychiatry dat visolie een goede aanvulling zou zijn op de behandeling van depressieve klachten. Zij baseren deze conclusie op 33 eerdere onderzoeken met in totaal ruim 10.000 proefpersonen.

Effect extreem klein

Desondanks komt er veel kritiek vanuit Nederlandse hoek. ‘Het effect is extreem klein’, meent Marc Molendijk, depressieonderzoeker aan de Universiteit van Leiden en het LUMC. ‘Hun studie is goed van opzet, ze bekijken veel data. Maar hun conclusies zijn te bombastisch.’

Negatieve versus positieve resultaten

Zo beweren de Australiërs dat ze hebben gecorrigeerd voor het feit dat onderzoeken met een positieve uitkomst vaker hun weg vinden naar publicatie dan de onderzoeken die geen effecten zien. Maar volgens Molendijk is het bijna onmogelijk om dit compleet te doen. ‘Dus voor nu kunnen we weinig meer zeggen dan: baat het niet, dan schaadt het niet.’

MOODFOOD-project vindt ook geen bewijs

Daarnaast verscheen er nog geen halfjaar geleden een grote, deels Nederlandse studie die de scepsis van Molendijk en collega’s onderstreept. VU-hoogleraren Marjolein Visser en Ingeborg Brouwer namen deel aan het internationale onderzoeksproject MOODFOOD naar de invloed van voeding op depressies. Hun eindconclusie publiceerden zij in het  toonaangevende JAMAZe vonden geen dieet dat enig effect heeft op depressies. ‘Het is dus geen behandeloptie’, schreven ze. 

Bron

Volkskrant, ‘Discussie over relatie tussen voeding en geestelijke gezondheid laait weer op’.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl