Skip to main content

Ontdek de Kracht van Schematherapeutische Exposure

Ben je benieuwd naar de nieuwste inzichten over Schematherapeutische Exposure in de behandeling van hardnekkige angst- en dwangstoornissen? Op vrijdag 11 oktober zullen dr. Julie Krans en drs. Marisol Neijenhuis een workshop leiden over deze veelbelovende behandelmethode tijdens het NedKAD-congres. Het congres staat in het teken van de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg en biedt een platform voor state-of-the-art behandelingen en innovaties in de sector.

Inhoud van de Workshop

Veel therapeuten herkennen het frustrerende gevoel dat ondanks hun expertise en de inzet van hun cliënten, exposure-therapie soms onvoldoende resultaat oplevert. Onderzoek toont aan dat exposure een effectieve behandeling kan zijn voor angst- en dwangstoornissen, maar ongeveer 30-40% van de cliënten herstelt onvoldoende (Durham et al., 2003). Deze workshop introduceert een benadering waarbij exposure wordt geïntegreerd met elementen uit de schematherapie. Dit helpt de doeltreffendheid van exposure te versterken bij cliënten met hardnekkige angst- en dwangstoornissen door de gezonde volwassen mindset en vaardigheden te bevorderen, zoals omgaan met emoties en compassie.

Leerdoelen

Deelnemers aan deze workshop zullen:

  • Kennisnemen van de wetenschappelijke evidentie voor schematherapeutische exposure voor angst- en dwangstoornissen.
  • Kennisnemen van de indicatiestelling voor een schematherapeutische exposurebehandeling.
  • Kennismaken met schematherapeutische exposure als volledige behandeling voor hardnekkige angst- en dwangstoornissen.
  • Het leren toepassen van concrete schematherapeutische exposure-oefeningen om in de eigen praktijk te gebruiken.
  • Een inspirerende workshop hebben samen met fijne collega’s.

Over de Sprekers

Dr. Julie Krans is onderdirecteur van het Behavioural Science Institute en universitair docent Klinische Psychologie aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is zij senior onderzoeker bij Pro Persona met als onderzoekslijn schematherapie en imaginaire rescripting bij angst en dwang. Dr. Krans is opgeleid tot gedragstherapeut aan de KU Leuven (VVGT).

Marisol Neijenhuis is klinisch psycholoog en werkt bij Pro Persona Overwaal, expertisecentrum voor angst, dwang en PTSS. Zij is verbonden aan het deeltijdprogramma SCHerp, waarbij exposure en responspreventie wordt gecombineerd met schematherapie voor de behandeling van hardnekkige angst- en dwangstoornissen. Marisol Neijenhuis is senior schematherapeut en gedragstherapeut.

Wetenschappelijke Onderbouwing

Deze workshop is gebaseerd op klinische ervaring en ondersteund door wetenschappelijke onderzoeksresultaten (Peeters et al., 2021). Schematherapie, gecombineerd met exposure, biedt een krachtige aanpak om cliënten te helpen los te komen van hardnekkige patronen die leerervaringen tijdens exposure belemmeren. Dit innovatieve behandelmodel heeft zijn potentie bewezen en biedt therapeuten nieuwe tools om hun praktijk te versterken.

Aanbevolen Literatuur

Voor degenen die zich verder willen verdiepen in het onderwerp, bevelen de sprekers de volgende literatuur aan:

  • Peeters, N., Van Passel, B., & Krans, J. (2022). The effectiveness of schema therapy for patients with anxiety disorders, OCD, or PTSD: A systematic review and research agenda. British Journal of Clinical Psychology, 61, 579-597. https://doi.org/10.1111/bjc.12324
  • Open access: Peeters, N., Stappenbelt, S., Burk, W. J., Van Passel, B., & Krans, J. (2021). Schema therapy with exposure and response prevention for the treatment of chronic anxiety with comorbid personality disorder. British Journal of Clinical Psychology, 60, 68-76. https://doi.org/10.1111/bjc.12271

Het behandelprogramma maakt gebruik van:

  • Van Genderen, H., Jacob, G., & Seebauer, L. (2012). Patronen doorbreken. Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
  • Van Genderen, H. (2023). Doorbreek je patronen in vijf stappen. Een systematisch plan om negatieve gevoelens, gedachten en gedrag te veranderen. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.

Het behandelprogramma verschijnt in boekvorm in 2024-2025:

  • Neijenhuis, van Niekerk & Krans. Schematherapeutische exposure voor angst- en dwangstoornissen. Bohn Stafleu van Loghum.

 

Mis deze kans niet om deel te nemen aan een innovatieve en praktijkgerichte workshop tijdens het NedKAD-jubileumcongres 2024. Verbreed je kennis en vaardigheden in de behandeling van angst- en dwangstoornissen en leer hoe je schematherapie en exposure effectief kunt integreren voor betere behandelresultaten.

Meer informatie over het congres en inschrijving.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl