Skip to main content

Online Behandeling van PsyQ Bewezen Effectiever dan Traditionele Methoden

Met de hulp van een subsidie van ZonMW heeft GGZ-instelling PsyQ belangrijke stappen gezet in de digitalisering van hun behandelingen. De resultaten van hun onderzoek naar de effectiviteit van online behandeling zijn veelbelovend. PsyQ heeft hiermee niet alleen de wachttijden verkort, maar ook de effectiviteit van behandelingen vergroot.

Belangrijke Onderzoeksresultaten

Het onderzoek toont aan dat 100% online behandelingen, ondersteund door de NiceDay-app, effectiever zijn dan traditionele behandelingen. Dit geldt met name voor de behandeling van depressie.

Belangrijke bevindingen zijn onder andere:

  • Verbeterde Symptomen: Patiënten die online werden behandeld, vertoonden een significant betere verbetering in hun symptomen vergeleken met traditionele behandelingen.
  • Efficiëntie: Online behandeling maakt het mogelijk om meer patiënten te behandelen in minder behandelminuten, wat kan leiden tot lagere kosten en een vermindering van de zorgvraag.
  • Korte Wachttijden: De wachttijden voor online behandelingen zijn aanzienlijk korter, mede doordat er minder administratieve rompslomp is.

Voordelen voor Patiënten en Zorgprofessionals

Naast de effectiviteit biedt de online behandelmethode van PsyQ diverse voordelen:

  • Patiënttevredenheid: Patiënten geven een hogere tevredenheidsscore aan online behandelingen (8 tot 8,5) vergeleken met traditionele methoden.
  • Flexibiliteit en Toegankelijkheid: De digitale aanpak maakt het voor patiënten mogelijk om vanuit hun eigen omgeving te communiceren met behandelaren, wat de drempel verlaagt.
  • Focus van Behandelaren: Behandelaren kunnen zich beter richten op de patiënten die hen het hardst nodig hebben en hebben meer flexibiliteit in hun werktijden.

Uitdagingen en Toekomstperspectieven

Het overtuigen van zorgprofessionals van de effectiviteit van online behandelen was een uitdaging, maar door middel van doorlopend onderzoek naar de therapeutische relatie is PsyQ erin geslaagd deze vooroordelen te doorbreken. De overstap naar het Zorgprestatiemodel heeft de financiering van online behandelingen vergemakkelijkt.

In de toekomst wil PsyQ het aantal cliënten en behandelaren verder opschalen en de diversiteit van behandelingen uitbreiden. Ze werken momenteel aan de ontwikkeling van de Superbrains-app, die zal dienen als een brede psychotherapie ondersteuningstool.

Conclusie

De doorbraak in de online behandelingen van PsyQ toont aan dat digitalisering binnen de GGZ-sector niet alleen haalbaar is, maar ook aanzienlijke voordelen biedt. De bewezen effectiviteit van online behandelingen opent nieuwe mogelijkheden voor de zorgverlening en kan dienen als voorbeeld voor andere instellingen. PsyQ’s succesverhaal benadrukt het belang van innovatieve benaderingen in de geestelijke gezondheidszorg en biedt een waardevolle blauwdruk voor de toekomst.

Lees meer over de Online Behandeling van PsyQ
Lees het artikel van ZonMW over het onderzoek

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl