Onderzoek onthult neurale oorzaak van angststoornissen
Een recent onderzoek heeft belangrijke inzichten opgeleverd over de oorzaken van angststoornissen en mogelijke behandelingsbenaderingen. Angststoornissen zijn veelvoorkomend en lastig te behandelen vanwege een verstoorde controle over emotionele reacties. Het onderzoek door het team van het Donders Instituut richtte zich op een specifieke hersenregio genaamd de laterale frontopolaire cortex (FPl) en ontdekte dat mensen met angst deze regio anders gebruiken dan hun niet-angstige tegenhangers.
De studie, uitgevoerd met behulp van geavanceerde hersenbeeldvormingstechnieken, toonde aan dat mensen met hoge angstniveaus de FPl minder activeren bij het reguleren van emotionele reacties. In plaats daarvan vertrouwen ze op andere hersengebieden, zoals de dorsolaterale prefrontale cortex (dlPFC), om emotionele reacties te beheersen.
Opvallend is dat de FPl van angstige individuen meer opwinding vertoonde, wat suggereert dat deze regio overmatig actief is. Bovendien hadden angstige individuen sterkere verbindingen vanuit de amygdala, een hersengebied dat betrokken is bij emoties, naar de FPl.
Deze bevindingen werpen licht op waarom mensen met angststoornissen moeite hebben om flexibele emotionele acties te selecteren in uitdagende situaties. Ze wijzen ook op mogelijke behandelingen om de activiteit van de FPl bij angststoornissen te normaliseren, zoals hersenstimulatiestechnieken.
Al met al biedt dit onderzoek nieuwe inzichten in de neurale mechanismen van angst en opent het de deur naar gerichte interventies om de controle over emotionele reacties te verbeteren voor mensen met angststoornissen.
Categorieën
TIP
Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl