Skip to main content

Onderzoek naar transportproblemen bij mensen met angststoornissen

Momenteel vindt er door de Radboud Universiteit Nijmegen een kwalitatief, verkennend onderzoek plaats naar transportproblemen bij mensen met angststoornissen. Het komt voor dat mensen hun afspraken mislopen en niet op plaatsen kunnen komen waar ze zouden willen zijn, omdat ze in het verkeer of openbaar vervoer overvallen worden door een paniekaanval. Voor deze studie willen de onderzoekers in gesprek met zowel professionals als mensen met angststoornissen.

Aanleiding voor het onderzoek

Het komt voor dat mensen met angststoornissen beperkt worden doordat zij in het verkeer geconfronteerd worden of denken geconfronteerd te worden met een gebeurtenis die tot een paniekaanval leidt, bijvoorbeeld als ze onderweg door een tunnel moeten of met het openbaar vervoer.

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek is bedoeld om enerzijds te weten te komen welke factoren er in de fysieke en/of virtuele transportomgeving een rol spelen bij het veroorzaken van paniekaanvallen bij mensen met angststoornissen. Anderzijds beoogt deze studie te weten te komen of er maatregelen in die omgeving denkbaar zijn die paniekaanvallen kunnen beperken. Het uiteindelijke doel hiervan is er voor te zorgen dat mensen met angststoornissen zoveel mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving.

Kwalitatief verkennend onderzoek

Uit eerdere gesprekken met professionals en mensen die dit overkomt blijkt dat zij vanuit hun kennis en ervaring substantieel bijdragen aan inzichten. Graag willen wij onze inzichten uitbreiden en verdiepen. Wij doen dit door in gesprek te gaan met mensen met angststoornissen, psychologen en psychiaters. Het gesprek duurt maximaal 30 minuten en kan digitaal of telefonisch.

Meedoen met dit onderzoek?

Voor het onderzoek zijn we op zoek naar:
1. Mensen die angst hebben om auto te rijden, met de trein of bus te gaan, te fietsen, als voetganger onder weg te zijn, bij een bus-, trein- of tramhalte te wachten of in andere verkeerssituaties en met ons hierover in gesprek willen.
2. Psychologen en psychiaters die ervaring hebben met cliënten die hun afspraak mislopen doordat zij tijdens hun reis van huis naar de praktijk geconfronteerd worden of denken geconfronteerd te worden met een gebeurtenis die tot een paniekaanval leidt.

Wilt u meedoen? Neem dan contact op met Christian Ratering, christian.ratering@ru.nl of  06 – 521 77 643.

 

Foto Roman Koester on Unsplash

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl