Skip to main content

Nieuw boek van David Nutt verkent psychedelica als baanbrekende behandelmethode

Psychedelica als medicijn: Een toonaangevende gids over de toekomst van psychiatrie

In 2024 is het boek “Psychedelica als medicijn” van neuropsychofarmacoloog David Nutt (Imperial College Londen) in het Nederlands verschenen. Dit werk biedt een uitgebreide en wetenschappelijk onderbouwde verkenning van de therapeutische mogelijkheden van psychedelica in de psychiatrie.

In de jaren vijftig toonden psychedelica veelbelovende resultaten in de behandeling van psychische aandoeningen. Onderzoek werd echter in de jaren zestig grotendeels stopgezet vanwege het verbod op deze middelen. Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat psychedelica, mits correct toegepast, veilig zijn en aanzienlijke therapeutische voordelen kunnen bieden. Deze middelen kunnen een effectieve behandeling zijn voor aandoeningen zoals depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS), dwang- en eetstoornissen, verslaving en chronische pijn.

David Nutt, die vijftien jaar onderzoek naar psychedelica heeft verricht, biedt in zijn boek diepgaande informatie over de werking van middelen zoals MDMA, ayahuasca, paddo’s, LSD en ketamine. Zijn werk belicht de potentiële impact van deze stoffen op de geestelijke gezondheidszorg en hoe ze levens kunnen veranderen

Ook in Nederland is er een groeiende belangstelling voor het onderzoek naar de therapeutische toepassingen van psychedelica. Verdere studies en klinische onderzoeken kunnen belangrijke bijdragen leveren aan de behandeling van diverse psychische aandoeningen.

Bestel hier het boek van David Nutt.

Prof. David Nutt op het NedKAD-jubileumcongres

NedKAD is verheugd dat David Nutt op ons jubileumcongres “State of the Art and Beyond: Kwaliteit van de Zorg Nu en in Toekomst” een keynote en een masterclass geeft over het thema psychedelica als behandelmethode.

Dit speciale evenement markeert niet alleen een mijlpaal in de geschiedenis van NedKAD, maar biedt ook een uitstekende gelegenheid om te reflecteren, te leren en vooruit te kijken naar de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. We onderzoeken niet alleen de huidige staat van de zorg, maar ook de innovaties en ontwikkelingen die onze benadering in de komende jaren zullen vormgeven.

Tijdens het congres worden belangrijke onderwerpen binnen de geestelijke gezondheidszorg besproken, waaronder de huidige stand van zaken en wetenschappelijke evidentie van behandelingen, evenals hun plaats in de nieuwe richtlijnen voor angst, dwang en depressie. Bovendien zullen toekomstige ontwikkelingen en cruciale conclusies voor behandelaren, patiënten, zorgverzekeraars en beleidsmakers aan bod komen.

Het thema psychedelica als medicijn kan hierbij natuurlijk niet ontbreken, en we zijn verheugd dat David Nutt zijn expertise komt delen.

Meer informatie over het congres en de inschrijving is hier te vinden.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl