Skip to main content

Neusspray met esketamine wordt onderzocht als middel tegen depressie

Mensen met een depressie die niet goed reageren op de reguliere behandelingen, kunnen sinds anderhalf jaar een neusspray met esketamine krijgen, een narcosemiddel dat ook bekend staat als partydrug. Er is nog maar een klein groepje mensen mee behandeld, maar de eerste resultaten lijken positief. Bij ongeveer de helft nemen de klachten aanzienlijk af.

Een jaar of twintig geleden kwamen de eerste berichten uit de VS dat ketamine (waarvan esketamine een variant is) een sterke werking zou hebben tegen depressie. En dat niet alleen, het middel werkt ook bijzonder snel, soms zelfs binnen een dag. Bij ‘normale’ antidepressiva duurt het gemiddeld vier tot zes weken voordat een effect merkbaar is.

Neusspray met esketamine

Eind 2019 werd esketamine-neusspray als middel tegen depressie in de EU goedgekeurd door de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA en enkele maanden later begon de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC met de eerste behandelingen. Er zijn nu twee groepen patiënten met een ernstige depressie die de neusspray krijgen.

Allereerst mensen die niet reageren op de huidige aanpak met medicijnen, psychotherapie en elektroconvulsietherapie (ECT). Ook loopt er nu een studie bij patiënten die nog wel behandelopties hebben, maar bij wie 2 verschillende antidepressiva onvoldoende effect hadden.

Inmiddels loopt de behandeling anderhalf jaar, maar vanwege covid werden een tijd lang geen nieuwe patiënten opgenomen. Stilaan komt dat nu weer op gang. De eerste resultaten betreffen dan ook maar een kleine groep van 12 patiënten.

Lees het hele artikel op de website van het Amsterdam UMC

Geïnteresseerd in esketamine-behandeling of in deelname aan onze esketamine-studie? Neem dan contact op met je huisarts of vaste behandelaar voor een verwijzing naar Amsterdam UMC locatie AMC. Het is helaas niet mogelijk om de behandelaren rechtstreeks te benaderen.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl