Skip to main content

Met je Smartphone een terugval van depressie eerder herkennen?

Het SMARD programma moet terugval van depressie voorkomen!

Met een slimme combinatie van smartphone applicaties wil SMARD (Smartphone Monitoring Against Recurrence of Depression) in de toekomst voorkomen dat mensen die depressief zijn geweest een terugval krijgen. Een groot probleem, want bij een meerderheid keert de depressie terug. Onderdeel van SMARD is de BEHAPP applicatie. BEHAPP scant 24/7 de omgeving van de patiënt en registreert kleine veranderingen in individueel gedrag en sociale activiteiten. De onderzoekers gebruiken deze app om een zich aandienende terugval te kunnen voorspellen. Het SMARD-onderzoek is nog steeds op zoek naar deelnemers die meerdere depressies hebben gehad en willen helpen de applicatie te testen.

Dr. Eric Ruhé, psychiater bij het Radboudumc en hoofdonderzoeker: “De meerderheid van patiënten die een depressie hebben gehad, krijgt helaas te maken met een terugval. Bij een naderende terugval gaat je stemming geleidelijk achteruit. Met de juiste interventie is een depressie dan nog te voorkomen. De uitdaging is dus om dreigende terugvallen vroegtijdig te herkennen en te behandelen. SMARD gaat daaraan bijdragen. Patiënten komen nu vaak pas weer in beeld als de volgende depressieve episode zich weer volledig heeft ontwikkeld. De prognose is dan veel ongunstiger.”

Twee applicaties die met elkaar communiceren

Er wordt gebruikgemaakt van twee applicaties die met elkaar communiceren. De app BEHAPP registreert de communicatie- en gedragspatronen van iemand en probeert zo het risico op een terugval te voorspellen. Een tweede app, de SMARD app, zorgt er vervolgens voor dat er op tijd kan worden ingegrepen. Deze app meet meerdere keren per dag de stemming en lichamelijke symptomen met een zogenaamde dagboekmethode en biedt daarnaast cognitieve trainingen die de kans op terugval moeten verminderen.

Belang van voorkomen van terugval

Het voorkomen van terugval is belangrijk voor iedereen die aan een depressie lijdt of eerder depressie heeft gehad. Ruim een half miljoen mensen in Nederland lijden aan een depressie. Vrouwen hebben vaker last van een depressie dan mannen. In de leeftijdsgroep 18-64 jaar krijgen 4,2% van de mannen en 6,2% van de vrouwen jaarlijks een depressie (Bevolkingsonderzoek Nemesis, 2016). Het terugkeren van depressieve episodes is een probleem dat bij 50-75% van de mensen met depressie voorkomt. SMARD wil dat percentage met 30% verminderen.

Annemiek (27) is ambassadeur van de Hersenstichting die het onderzoek financieel steunt. Ze lijdt sinds haar vijftiende aan zware depressies: “Als ik een depressie krijg, dat is zo heftig. Het komt het meest in de buurt van hele diepe rouw. En dat dan dagenlang, wekenlang en soms zelfs maandenlang. Fysiek en mentaal ben ik dan tot niets meer in staat. Gelukkig ben ik nu al een tijdje depressievrij. Maar ik ben zo ontzettend bang dat het er weer aankomt. Want dan ben ik verlamd, dan kan ik niets meer.”

Meer informatie en aanmelden:

Deelnemers die de SMARD applicaties willen testen en mee willen doen aan het onderzoek kunnen zich aanmelden bij het Raboudumc of een e-mail sturen naar SMARD.psy@radboudumc.nl.

Luister naar het Radio-interview bij Nieuws & Co (Radio 1) voor meer informatie over SMARD of bezoek de website van het SMARD-onderzoek.

 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl