Skip to main content

‘Mensen met PTSS kunnen baat hebben bij exposuretherapie’

Mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen baat hebben bij exposuretherapie. Veel behandelaars durven patiënten met een trauma niet te confronteren met hun verleden, omdat ze bang zijn dat de patiënten dit niet aankunnen. Toch kan exposuretherapie heel zinvol zijn voor deze groep mensen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden.

Danielle Oprel en Chris Hoeboer, psychologen bij PsyQ (Parnassia Groep), voerden het onderzoek uit samen met collega’s van onder andere de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit.

Mensen met PTSS kunnen baat hebben bij exposuretherapie

Gedurende de studie werden 149 patiënten met een jeugdtrauma behandeld met drie verschillende vormen van exposuretherapie. Hoewel die verschillende therapieën ieder een iets ander resultaat gaven, stond een ding als een paal boven water: bij ruim 70% van de patiënten verminderden de klachten aanzienlijk.

Ongeveer de helft van de deelnemers had na afloop van de zestien sessies zelfs geen posttraumatische stressstoornis meer, bleek uit zelfrapportage en klinische beoordelingen.

Niet alleen voor trauma op latere leeftijd

De uitkomsten zijn bijzonder, omdat veel behandelaars lange tijd dachten dat deze kwetsbare groep exposuretherapie helemaal niet aan zou kunnen. Behandelaars waren bang dat de confrontatie met het verleden zou leiden tot verdere destabilisatie van de patiënt, en misschien zelfs tot verhoogde zelfmoordrisico’s.

De behandeling werd daarom voornamelijk toegepast op mensen die op latere leeftijd een trauma opliepen, zoals oorlogsveteranen.

Lees het hele bericht op de website van Universiteit Leiden.
Het onderzoek is gepubliuceerd in het European Journal of Psychotraumatology.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl