Skip to main content

‘Mensen met psychische stoornis meer last van coronapandemie’

Mensen die eerder een psychische stoornis hebben gehad, ervaren meer last van de coronacrisis dan mensen zonder een psychische stoornis. Zij rapporteren meer depressie, angst en eenzaamheidsklachten. Toch is de ernst van deze klachten niet toegenomen in vergelijking met de periode voor de covid-19-pandemie. Ook bij personen die eerder geen psychische stoornis hadden, is een lichte toename waarneembaar van depressieve symptomen, angst, zorgen en eenzaamheid. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. 

De impact van de covid-19-pandemie op de mentale gezondheid van mensen met bestaande psychische aandoeningen was onduidelijk. Om dit te onderzoeken werden deelnemers van drie lopende studies (NESDA, NESDO en NOCDA) benaderd. Hen werd gevraagd naar veranderingen in depressieve symptomen, angst, piekeren, eenzaamheid en naar de vaardigheden om met stressvolle situaties om te gaan. In totaal namen ruim 1500 mensen deel aan de studie.

Met psychische stoornis meer last van coronapandemie

Mensen die in het verleden psychische stoornissen hebben gehad ervaren meer invloed van de coronacrisis op hun mentale gezondheid. Ze melden meer angst voor een infectie en vinden zich minder vaardig om met deze stressvolle situatie om te gaan.

Maar als hun algemene depressie-, angst- of eenzaamheidsklachten aan het begin van de covid-19-pandemie worden vergeleken met het niveau van klachten voor de pandemie, wordt er gemiddeld geen verslechtering van de psychische klachten gevonden. Bij deelnemers met de zwaarste psychische stoornissen neemt de ernst van de symptomen gemiddeld zelfs enigszins af.

Vanwege het aanhouden van de crisis is waakzaamheid geboden, benadrukken de onderzoekers.

Bron: Amsterdam UMC
Het onderzoek is gepubliceerd in Lancet Psychiatry

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl