Skip to main content

Mensen met psychische stoornis meer kans op latere lichamelijke ziekte

Mensen met psychische stoornissen hebben een verhoogde kans op het later ontwikkelen van verschillende lichamelijke ziekten, zoals hart- en vaatziekten en een beroerte. Dit blijkt uit een omvangrijke studie, gepubliceerd in het toonaangevende New England Journal of Medicine, waar de Groningse onderzoekers prof. dr. Peter de Jonge en dr. Annelieke Roest aan meewerkten.

Voor het onderzoek analyseerden een internationaal onderzoeksteam data van meer dan 5,9 miljoen Denen die tussen 2000 en 2016 gevolgd zijn op de aanwezigheid van psychische stoornissen en lichamelijke ziekten. Prof. dr. Peter de Jonge en dr. Annelieke Roest, beide verbonden aan de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Rijksuniversiteit van Groningen, maakten deel uit van het onderzoeksteam.

Met psychische stoornis meer kans op latere lichamelijke ziekte

In totaal bleken 698.874 van de 5.940.299 personen (11,8%) last te hebben gehad van een psychische stoornis. Voor 76 van de 90 onderzochte paren van psychische stoornissen en latere lichamelijke ziekten werd een verhoogd risico gevonden. De mediane hazard ratio voor een associatie was 1,37, dat wil zeggen dat mensen met een psychische stoornis 37% meer kans hadden op een latere lichamelijke ziekte.

Lichamelijke klachten voorkomen

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van groot belang, omdat psychische stoornissen zich vaker eerder openbaren dan lichamelijke ziekten. Zo kan een psychische stoornis dus een vroegtijdig signaal zijn om iemand actief te monitoren om lichamelijke klachten te voorkomen.

Lees het hele artikel op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.
Bekijk ook de interactieve website met onderzoeksdata en de publicatie in The New Engeland Journal of Medicine.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl