Skip to main content

Meer aandacht voor trauma bij seksuele minderheden om psychische aandoeningen te voorkomen

Er moet meer aandacht komen voor trauma bij seksuele minderheden. Lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen hebben vaker een traumatische ervaring in hun kindertijd dan heteroseksuele mensen, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het Trimbos-instituut. Dit verklaart deels waarom seksuele minderheden een twee tot drie keer groter risico lopen om een psychische aandoening te ontwikkelen.

Er is gebruik gemaakt van gegevens van de studie NEMESIS-2, een grootschalig onderzoek naar de psychische gezondheid van de volwassen bevolking, uitgevoerd door het Trimbos-instituut.

Trauma bij seksuele minderheden

Dat lesbische, homoseksuele en biseksuele volwassenen vaker last hebben van psychische aandoeningen was al eerder bekend. Dat mensen die tot een seksuele minderheid behoren vaker traumatische ervaringen hebben in hun kindertijd (vóór hun 16e) dan heteroseksuele mensen is een nieuw inzicht.

Seksuele minderheden hebben meer te maken met emotionele verwaarlozing, psychische en fysieke mishandeling en seksueel misbruik. Bovendien worden deze groepen in de kindertijd 2,5 keer zo vaak gepest. Het meemaken van deze vormen van mishandeling en gepest worden, verklaren deels waarom lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen vaker problemen met hun psychische gezondheid hebben.

Psychische problemen voorkomen

Het is voor lesbische, homoseksuele en biseksuele adolescenten en volwassenen belangrijk dat gezondheidsprofessionals alert zijn op ervaringen met mishandeling, pesten en verwaarlozing. Zo kunnen ernstige psychische problemen mogelijk voorkomen worden.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen
De resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric Research.
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met dr. Laura Baams.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl