Skip to main content

“Link depressie en hartaandoening door ontstekingen”

Het is al langer bekend dat mensen met een depressie een hoger risico hebben op een hartaandoening, en andersom. Een team onderzoekers van de University of Cambridge ontdekte dat het hebben van ontstekingen dit verband mogelijk verklaart.

De onderzoekers wilden weten of het verband tussen depressie en hartfalen veroorzaakt wordt door een genetische aanleg of door omgevingsfactoren. Voor dit onderzoek weren data van bijna 370.000 deelnemers gebruikt uit de UK Biobank, een langdurige studie die onderzoekt welke genetische en omgevingsfactoren bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende ziektes.

Geen verband door genetische aanleg

Allereerst bleek uit de data dat mensen die een familielid hadden verloren aan een hartaandoening 20 % meer kans hadden om zelf een depressie te krijgen in hun leven.

Het onderzoeksteam bracht daarna in kaart welke genen het risico op hartfalen vergroten. Vervolgens keken ze of die genen ook een rol speelden in de kans op het ontwikkelen van een depressie. Dat bleek niet het geval. Daarom concludeerden de onderzoekers dat de link tussen depressie en hartziekten niets met genetische aanleg te maken heeft.

Link depressie en hartaandoening door ontstekingen

De onderzoekers keken ook naar biomarkers die in verband worden gebracht met een hoger risico op hartaandoeningen.

De aanwezigheid van de twee ontstekingsstoffen IL-6 en CRP in het bloed konden niet alleen in verband worden gebracht met hartaandoeningen, maar ook met depressie. Deze eiwitten werden ook al eerder in het bloed waargenomen van mensen met een acute depressie en patiënten waarbij depressie-behandelingen niet werken.

Verhoogde ontstekingswaarden door omgevingsfactoren

De onderzoekers leggen uit dat deze ontstekingsstoffen verhoogd kunnen zijn door omgevingsfactoren als stress, roken, veel alcohol, weinig beweging en obesitas. Het lichaam gaat hier op dezelfde manier mee om als een infectie, waardoor er een ontsteking ontstaat. Deze ontstekingen vormen het gemeenschappelijk onderliggend mechanisme voor zowel een depressie als hartaandoening.

De wetenschappers gaan nu uitzoeken of medicijnen die onstekingseiwitten blokkeren depressieve klachten mogelijk kunnen verminderen.

Bron: Moleculair Psychiatry

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl