Skip to main content

Lichaamsbeweging kosteneffectief bij depressie ten gevolge van coronaire hartziekten

Lichaamsbeweging is de meest kosteneffectieve methode om depressies als gevolg van coronaire hartziektes te behandelen. Zo vond het Ierse Healthcare Outcomes Research Center van het Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI).

Dit centrum onderzocht vier methodes. Naast lichaamsbeweging keek ze ook naar antidepressiva, psychotherapie en collaboratie zorg. Eerder werd al vastgesteld dat lichaamsbeweging ook in kwaliteit de meest effectieve methode is om de depressie te behandelen.

Wat zijn coronaire hartziekten?

Coronaire hartziekten zijn aandoeningen die ontstaan door een vernauwing of verstopping kransslagaders, de bloedvaten die zuurstofrijk bloed naar het hart vervoeren. Het is een aandoening die niet kan worden genezen, maar waarvoor wel een goede behandeling voorhanden is. Te denken valt aan verandering in levensstijl, medicijnen en / of chirurgie. Veel mensen met coronaire hartziekten ervaren matige tot ernstige acute depressies. Deze vereisen (mogelijk) behandeling.

Gezonde levensstijl goedkoopste behandeling

De resultaten werden gedurende een behandeling van acht weken berekend. Een groepsbehandeling waarin lichaamsbeweging centraal staat, kost €526 per patiënt. Kort daarop volgt antidepressiva, dat in totaal €589 per patiënt kost. Individuele psychotherapie kost over een periode van acht weken €3117 per patiënt en collaboratieve zorg kent een prijsplaatje van €4954. Bij ieder onderzoek werd gekeken naar de frequentie tussen patiënt en personeel en de kosten van personeelstijd.

RCSI University of Medicine and Health Sciences is een toonaangevende, Ierse universiteit voor goede gezondheid en welzijn.

Bron voor hele bericht: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022399922000320

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl