Skip to main content

Kunnen zelflerende algoritmes suïcidaal gedrag voorspellen? Ja, maar nu nog onvoldoende

Is suïcidaal gedrag te voorspellen met behulp van zelflerende algoritmes? Jazeker, hoewel het nog toekomstmuziek is. Op dit moment is er nog te veel kans op fouten. Volgens een overzichtsstudie in The Lancet Psychiatry, blijkt dat suïcidepreventie middels machine learning nog echt in de kinderschoenen staat.

De zorg

Zelflerende algoritmes zijn in opmars in de zorg en de verwachting is dat het een belangrijk middel wordt voor suïcidepreventie. Momenteel maken de beste algoritmes echter nog teveel (vals positieve) fouten. Het daadwerkelijk voorkomen van suïcide is nog moeilijk.

Zelflerende algoritmes

Deze machine learning zijn complexe rekenregels die voorspellingen kunnen maken en patronen kunnen herkennen aan de hand van heel veel data, zonder dat een mens daar sturing in heeft. Hierdoor kunnen auto’s bijvoorbeeld zelfstandig rijden en kunnen bedrijven gepersonaliseerde aanbiedingen doen.

Dat blijkt uit een overzichtsstudie van het Trimbos-instituut, Altrecht, de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de universiteiten van Manchester en Leuven. Meer informatie over dit onderzoek en over machine learning vind je op de website van het Trimbos- Instituut.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl