Skip to main content

“Kortdurende therapie werkt even goed als antidepressiva tegen terugval depressie bij zwangeren”

Zwangere vrouwen die kortdurende therapie volgen, zijn mogelijk even goed beschermd tegen terugval van depressie als zwangeren die antidepressiva blijven slikken. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Marlies Brouwer van de Universiteit Utrecht.

Brouwer heeft een eerste wereldwijd gerandomiseerde studie gedaan naar de kortdurende psychologische training in combinatie met het afbouwen van antidepressiva tijdens de zwangerschap; de Stop or Go studie.

Voorkomen terugval depressie bij zwangeren

Voor haar onderzoek bleven sommige, van hun depressie herstelde, zwangere vrouwen antidepressiva doorslikken tijdens de zwangerschap. Anderen bouwden de antidepressiva af en volgden Peventieve Cognitieve Therapie (PCT), een kortdurende psychologische training.

“De resultaten van mijn studie impliceren dat zwangeren die de kortdurende training volgden mogelijk even goed zijn beschermd tegen veranderingen van emoties en terugval van depressie als de moeders die de antidepressiva doorslikten”, vertelt Brouwer op de website van de Universiteit Utrecht.

Behandelen zwangere vrouwen met angst of depressie

Wat zwangere vrouwen die nog wel kampen met angst of depressie het beste kunnen doen, is nog onduidelijk. Internationale richtlijnen, zoals die in Engeland en Amerika worden toegepast, schrijven voor om alle zwangere vrouwen te screenen en vervolgens te behandelen voor depressie en angst.  Vooralsnog lijken de beschikbare en onderzochte behandelingen niet de overdracht van veelvoorkomende psychische stoornissen van ouders op kind te voorkomen op de korte termijn.

In haar proefschrift adviseert Brouwer voorzichtig te zijn. “Er zijn nu gerandomiseerde studies naar het effect van antidepressiva op de baby. Daarmee kunnen we positieve effecten en negatieve effecten op het kind niet uitsluiten. Van psychologische behandelingen tijdens de zwangerschap kunnen we de positieve of negatieve gevolgen voor het kind ook niet uitsluiten. Meer onderzoek is echt noodzakelijk.”

Proefschrift Marlies Brouwer. Exploring transgenerational approaches to prevent common mental disorders.
Bron: Universiteit Utrecht 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl