Skip to main content

Kinderen met een angststoornis in radioprogramma Spraakmakers

In Nederland zijn er veel kinderen met een angststoornis. De helft daarvan komt niet bij een behandelaar. In het KRO-NCRV radioprogramma Spraakmakers onderzoekt verslaggever Maarten Bleumers deze week hoe we meer kinderen van hun angst af kunnen helpen. 

De eerste aflevering ging over Bleumers’ eigen zoon Jan, die een paar maanden geleden niet meer alleen durfde te douchen. Ook op school slaat de angst toe, en is hij bang voor de dood.

Kinderen met een angststoornis

Angsten zijn er meestal niet in één keer, maar bouwen zich op. Ouders zijn natuurlijk degenen die dat het beste zien gebeuren en ook een grote rol kunnen spelen in hoe de angst zich ontwikkelt.

Een andere aflevering gaat over Krijn (14 jaar). Een jaar of drie geleden, toen hij in groep acht kwam, ontwikkelde hij zijn smetvrees. Als Krijn om 12.00 uur uit school was, stond hij om 19.00 uur ’s avonds nog onder de douche. Zijn moeder vertelt over hoe ze hem probeerde te helpen door alles goed schoon te maken.

En door een depressie en sociale angststoornis komt Kyra (15 jaar) het afgelopen jaar nog maar zelden buiten. Ze heeft therapie en moet oefenen om weer naar buiten te gaan. Kyra had goede cijfers en was een rustige leerling. Haar steeds groter wordende angst viel niemand op. Haar ouders wel en die trokken op school aan de bel.

De afleveringen zijn terug te luisteren op de website van NPO Radio1.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl