Skip to main content

Effect van psychotherapie kleiner bij kinderen en jongeren met depressieklachten dan bij volwassenen

De effecten van psychotherapie zijn kleiner bij kinderen en jongeren met depressieklachten dan bij volwassenen. De effecten zijn iets groter bij jonge volwassenen, maar er zijn geen duidelijke verschillen in de werking van behandelingen tussen volwassenen van middelbare leeftijd en ouderen. Dit blijkt uit een onderzoek van een internationale groep onderzoekers onder leiding van VU-hoogleraar Pim Cuijpers.

In de afgelopen 40 jaar is onderzoek gedaan naar het effect van psychotherapie voor kinderen en adolescenten en bij volwassenen en oudere volwassenen. Dat is bijzonder, want in Europa is nauwelijks onderzoek gedaan naar kinderen en adolescenten met depressieklachten en vrijwel al het onderzoek komt uit de Verenigde Staten, terwijl het onderzoek bij volwassenen en ouderen gelijk verdeeld is over Europa en de VS.

Therapieën bij verschillende leeftijdsgroepen

Het is om verschillende redenen belangrijk om de effecten van therapieën bij verschillende leeftijdsgroepen te bestuderen. De verschillen die de onderzoekgroep heeft gevonden tussen de leeftijdsgroepen, zijn van belang om behandelaren in de praktijk te informeren over het potentieel van behandelingen in verschillende leeftijdsgroepen. De resultaten kunnen handvatten bieden bij het selecteren van de juiste behandeling.

Kinderen en jongeren met depressieklachten

Depressies bij kinderen en jeugdigen ontstaan vaak voor het eerst in deze periode en goede behandeling kan een chronisch beloop voorkomen. Er is daarom dringend onderzoek nodig naar verbeterde behandelmethoden, ook al omdat medicatie kleine effecten heeft en in het algemeen afgeraden wordt vanwege een mogelijk verhoogd suïciderisico.

Het is ook niet duidelijk waarom er nauwelijks onderzoek in Nederland en in de rest van Europa gedaan wordt naar behandeling van depressie. Dat moet hoognodig veranderen, vindt de onderzoeksgroep.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Publicatie in: JAMA Psychiatry

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl