Skip to main content

Depressieve stoornis door jeugdtrauma is goed te behandelen

Volgens nieuw onderzoek van Amsterdam UMC heeft het wel degelijk nut om volwassenen die kampen met een jeugdtrauma te behandelen voor hun depressieve stoornis. Tot dusverre gebeurde dat niet altijd. Eerder bleek dat de combinatie van depressie en jeugdtrauma zo’n anderhalf zoveel kans had om níet te slagen. De onderzoekers van Amsterdam UMC publiceerden hun bevindingen onlangs in The Lancet Psychiatry.

Een jeugdtrauma is een belangrijke risicofactor om op latere leeftijd een depressieve stoornis te ontwikkelen. Als dat inderdaad het geval is, wordt er niet altijd overgegaan op medicatie en psychotherapie. De kans op herstel zou immers klein zijn. Die wetenschap kan met dit nieuwe onderzoek overboord.

Grootschalig onderzoek

Amsterdam UMC bestudeerde 6830 patiënten met een depressieve stoornis. Zij waren afkomstig uit 29 verschillende klinieken. De deelnemers werden opgedeeld in twee groepen: een groep met en een groep zonder jeugdtrauma. 

Ongeveer 46% van de volwassenen met een depressie, heeft te kampen met een jeugdtrauma. De depressiebehandeling bleek even effectief voorhen. Wel wordt door de onderzoekers gewezen op een hoger risico op terugval. Er is dan ook meer onderzoek nodig, met de vraag: op welke wijze is de groep volwassenen met een jeugdtrauma duurzaam te behandelen?

Lees op de website van Amsterdam UMC meer over het onderzoek. Hier lees je meer op de website van The Lancet Psychiatry. 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl