Skip to main content

Karlijn Heesen wint Jan Mokkenstorm prijs 2020 met onderzoek naar zelfmoordpreventie onder scholieren

Onderzoeker Karlijn Heesen heeft de Jan Mokkenstorm prijs 2020 gewonnen. Heesen deed de afgelopen jaren promotieonderzoek bij het Depressie Expertisecentrum Jeugd van GGZ Oost Brabant naar de effectiviteit van het project STORM (Strong Teens and Resilient Minds) gericht op zelfmoordpreventie onder scholieren.

Heesen concludeerde dat STORM effectief is en maakte hiermee de weg vrij voor de uitrol van het project voor scholieren in Oost-Brabant. Ook hierbij was ze actief betrokken.

Zelfmoordpreventie onder scholieren

Het project STORM is een preventieve aanpak van scholen, GGD, GGZ en jeugdhulpverlening, waarin alle leerlingen in het tweede jaar van het voortgezet onderwijs worden gescreend op depressie en suïcidale gedachten. Scholieren met suïcidale gedachten worden na de screening binnen 48 uur onderzocht door de GGD en doorverwezen naar passende hulp. Scholieren met verhoogde depressieve klachten krijgen een preventieve training.

De tweede prijs was voor Jaël van Bentum. Uit haar onderzoek blijkt dat behandeling van zelfmoordgedachten het meest effectief is wanneer deze gedachten direct worden aangepakt. Veel behandelaren gaan er tot nu toe van uit dat als een psychische aandoening, zoals een depressieve stoornis, wordt aangepakt, de gedachten aan zelfmoord verminderen.

Jan Mokkenstorm prijs 2020

113 Zelfmoordpreventie en Suicide Research the Netherlands (SURE-Net) hebben besloten om jaarlijks op Wereld Suïcide Preventie Dag de Jan Mokkenstorm prijs uit te reiken. In de geest van Jan Mokkenstorm, psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie die vorig jaar overleed, moet de prijs bijdragen aan het terugdringen van zelfmoord in Nederland.

Het ene jaar is de prijs voor een initiatief uit de praktijk, het andere jaar voor een jonge onderzoeker. De jury bestaat uit Prof. Dr. Aartjan Beekman, mr. Merijn Eikelenboom, dr. Wouter van Ballegooijen, dr. Renske Gilissen, Prof. Dr Jan Smit en Nicole Kwaks (de vrouw van Jan Mokkenstorm).

Bron: 113 Zelfmoordpreventie
Foto: Igor Roelofsen

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl