Skip to main content

“Infectie met parasiet verhoogt risico op suïcide”

Een infectie met de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt, lijkt het risico te verhogen op een poging tot suïcide of een verkeersongeluk. Dat blijkt uit een studie van psychiater Arjen Sutterland, psychiater in het Amsterdam UMC.

De parasiet die toxoplasmose veroorzaakt heet Toxoplasma gondii, kortweg Toxo. Je kunt ermee besmet raken als je in contact komt met ontlasting van katten (kattenbak, openbare zandbak of tuin) of via rauw of onvoldoende verhit vlees. Mensen merken de infectie vaak niet op omdat die zelden tot ziekteverschijnselen leidt en als dat wel zo is, zijn het vage symptomen als moeheid, lusteloosheid of soms koorts. Voor zwangere vrouwen is het een beruchte parasiet omdat een besmetting kan leiden tot een miskraam, aangeboren afwijkingen of het overlijden van het kind.

Infectie met parasiet verhoogt kans op suïcide

Sinds enkele jaren zijn er aanwijzingen dat Toxo ook een rol speelt bij zelfmoorpogingen en verkeersongelukken. Diverse onderzoeken maken melding van een verband tussen antistoffen in het bloed en een verhoogde kans op deze gebeurtenissen.  Sutterland legde samen met Franse onderzoekers al deze studies en hun uitkomsten naast elkaar.

14 van deze onderzoeken keken naar het verband tussen zelfmoord en Toxo, en 11 namen de relatie met verkeersongelukken onder de loep. Toxo lijkt het risico te verhogen op een poging tot suïcide of een verkeersongeluk.

“Mogelijk reageren geïnfecteerde personen vaker impulsief. Het is niet zo dat je geïnfecteerd raakt en dan meteen aan zelfmoord denkt. Maar als je al depressief bent en met de gedachte rondloopt dat je niet meer wil leven, dan handel je wellicht eerder daarnaar omdat je impulsiever gedrag vertoont”, vertelt Sutterland op de website van het Amsterdam UMC.

Lees het volledige interview.

Bekijk de publicatie in Psychological Medicine.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl