Skip to main content

Imagery Rescripting (IR): Een Krachtige Behandeling voor Angst en Depressie

Imagery Rescripting (IR) wordt steeds meer erkend als een effectieve therapeutische techniek voor de behandeling van depressie en angststoornissen, waaronder sociale angststoornis (SAD) en obsessieve-compulsieve stoornis (OCD). Recent onderzoek toont aan dat IR symptomen van depressie aanzienlijk kan verminderen, vooral bij jongeren. Het biedt patiënten de mogelijkheid om verontrustende mentale beelden te herstructureren, wat leidt tot een vermindering van emotionele moeilijkheden.

Daarnaast heeft IR bewezen effectief te zijn bij verschillende angststoornissen. Bijvoorbeeld, bij sociale angst helpt IR patiënten om belastende herinneringen opnieuw te beleven en te herformuleren, wat leidt tot minder angst en verbeterde sociale interacties. Ook bij OCD laat IR veelbelovende resultaten zien door de emotionele respons op verontrustende beelden te veranderen.

Wat betreft de neurologische inzichten, suggereert onderzoek dat IR werkt door neurale paden te veranderen die geassocieerd zijn met geheugen en emotie. Door de manier waarop verontrustende beelden worden verwerkt te veranderen, kan IR de emotionele impact van deze herinneringen verminderen, wat verlichting van symptomen oplevert. Dit maakt IR ook een krachtige tool in de behandeling van PTSS.

Deze bevindingen onderstrepen de toenemende erkenning van IR als een veelzijdige en effectieve behandelingsoptie voor een breed scala aan psychische stoornissen. Voortdurend onderzoek zal naar verwachting verdere verduidelijking bieden over de mechanismen en toepassingen van IR.

Leer meer over IR tijdens het NedKAD-jubilemcongres

Prof. Dr. Arnoud Arntz, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en pionier in Imagery Rescripting, zal tijdens het NedKAD-jubileumcongres een lezing geven over IR bij de behandeling van angst en depressie. In zijn keynote zal hij de techniek introduceren en de belangrijkste onderzoeksbevindingen bespreken. Hij zal betogen dat IR niet alleen een waardevol alternatief biedt voor traditionele technieken, maar ook de kans op terugval kan verminderen en behandelingsresistentie kan aanpakken. Daarnaast zal hij de grenzen van de techniek belichten.

Het congres, dat plaatsvindt op donderdag 10 & vrijdag 11 oktober, is een unieke gelegenheid om up-to-date kennis te vergaren en te ontdekken hoe nieuwste behandelvormen kunnen worden ingezet in de zorg voor mensen met angst en depressie. Het congres gaat in op de evolutie van de behandeling van angst, dwang en depressie, en biedt inzicht in de innovaties die de zorg in de komende jaren zullen vormen.

Mis deze kans niet om deel te nemen aan een evenement dat een diepgaande blik biedt op zowel de huidige stand van de zorg als op toekomstige ontwikkelingen. Schrijf je nu in voor het NedKAD-jubileumcongres!

Meer informatie en inschrijving

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl