Skip to main content

Hogere bloedsuikerwaarde verhoogt kans op depressie op latere leeftijd

Promovenda Anouk Geraets concludeert in haar promotieonderzoek dat schade aan kleine bloedvaatjes in het brein en verhoogde bloedsuikerwaarden een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van depressie op latere leeftijd. Zij verrichtte haar onderzoek bij het Alzheimer Centrum Limburg en de Maastricht Studie bij Maastricht UMC+.

Ondanks dat depressie wereldwijd voorkomt, is het nog niet helemaal duidelijk hoe de mechanismen in elkaar zitten die kunnen lijden tot depressie. Daar wordt veel onderzoek gedaan, zo ook binnen de Maastricht Studie. Deze Studie binnen het Maastricht UMC+ neemt de biologische oorzaken van depressie op latere leeftijd onder de loep. Met name diabetes type 2 (‘ouderdomssuiker’) en de kleine bloedvaatjes in de hersenen zijn onderwerp van onderzoek.

Opzet Maastricht Studie

Rond de 10.000 deelnemers deden mee aan de eerste onderzoeksfase van De Maastricht Studie. Zij ondergingen een uitgebreid medisch onderzoek, met onder andere MRI- en röntgenstraalonderzoeken om een beter beeld te krijgen van botten, bloedvaten en organen. In totaal komen de deelnemers vijf keer langs voor onderzoek.

Diabetes type 2 en groter risico op depressie

Bij diabetes type 2 reageert je lichaam niet meer goed op insuline, een bloedsuikerverlagend hormoon. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten en heb je schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Deze schommelingen veroorzaken kleine schade aan kleine bloedvaatjes, onder andere in de hersenen. Dankzij de MRI-scans die gebruikt zijn tijdens de Maastricht Studie is het nu gelukt om deze schade te meten. Geraets toont aan dat het krijgen van een depressie een mogelijk gevolg is van deze vaatschade.

Goed voor het hart, goed voor de ziel

De gevolgen van diabetes type 2 kunnen beperkt worden met een gezonde leefstijl: veel lichaamsbeweging, gezond eten en niet roken. De resultaten van de Maatrichtse studie laten zien dat deze gezonde leefstijl ook de kans op een depressie verlaten. ‘Een inzicht dat van belang is voor het ontwikkelen van nieuwe preventie- en behandelstrategieën voor depressie op latere leeftijd. Het blijkt in ieder geval dat een leefstijl die goed is voor het hart ook goed kan zijn voor de ziel.’

Bron

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl