Skip to main content

Online zelfhulpprogramma voor hiv-patiënten met depressie effectief

In Nederland hoeft hiv geen dodelijke ziekte meer te zijn. Maar er zijn veel hiv-patiënten met depressie. Zij hebben last van bijwerkingen van medicatie, stigma en depressieve klachten. Een online zelfhulpprogramma is voor hen effectief. Dat blijkt uit het onderzoek van Sanne van Luenen. 26 juni promoveerde zij aan de Universiteit Leiden.

De drempel om hulp te zoeken is voor deze mensen hoog. Van Luenen heeft daarom een nieuw (online) zelfhulpprogramma voor mensen met hiv en depressieve klachten onderzocht: ‘Positief leven met HIV’.

Zelfhulpprogramma voor HIV-patiënten met depressie

Het online zelfhulpprogramma wordt ingezet in combinatie met telefonische coaching en maakt gebruik van cognitieve gedragstherapie. Het bevat vier onderdelen: stimuleren van activiteiten, ontspanningsoefeningen, het veranderen van negatieve gedachten en het werken aan doelen.

Om te ontdekken of dit zelfhulpprogramma werkt, voerde Van Luenen een effectiviteitsonderzoek uit onder de 188 deelnemende mensen met lichte tot matige depressieve klachten. 97 deelnemers kregen het zelfhulpprogramma én aandacht in de vorm van coaching; 91 deelnemers in de controlegroep kregen alleen aandacht. De deelnemers vulden vooraf online vragenlijsten in en opnieuw na afloop van het programma (en drie en zes maanden daarna).

Vermindering depressieve klachten

“Het programma blijkt voor een grote groep mensen te werken. Bij ongeveer twee derde van de deelnemers die het zelfhulpprogramma én coaching kregen verminderden de depressieve klachten op een groot aantal punten, terwijl maar een derde van de deelnemers in de controlegroep deze verbetering liet zien”, vertelt Van Luenen op de website van de  Universiteit Leiden.

Het plan is nu om ook het effect op langere termijn te onderzoeken. Van Luenen is van plan om bij dezelfde deelnemers als in haar promotieonderzoek te vragen hoe het nu gaat na zoveel jaar.

Bron: Universiteit Leiden

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl