Skip to main content

In ‘Het mens achter de labels’ wordt verteld hoe het écht voelt om met een psychische aandoening te leven

Hoe voelt een paniekaanval? Is iemand met borderline echt zo snel boos? Kun je meerdere persoonlijkheden hebben? Wil iemand met een eetstoornis gewoon dun zijn? Antwoorden op deze en andere vragen vind je in de interviews en verhalen in het boek ‘Het mens achter de labels’ van Anne Koeleman en Rivka Ruiter.

Wie het psychiatrisch handboek de DSM erop naslaat, weet daarna alles van de symptomen van psychische stoornissen, maar nog maar weinig van de mensen erachter. In ‘Het mens achter de labels’ vertellen 22 mensen hoe het écht voelt om een psychische stoornis te hebben. Ook geven zij in interviews tips aan naasten, hulpverleners en iedereen die beter wil begrijpen hoe je iemand met een psychische stoornis zou kunnen helpen.

Het mens achter de labels

In het boek komen zowel relatief bekende als onbekende psychische problemen voor. De geïnterviewden en schrijvers die aan bod komen, hebben last van de volgende negen stoornissen: angst, borderline, depressie, dissociatieve identiteitsstoornis (meervoudige persoonlijkheid), dwangmatige persoonlijkheidsstoornis, eetstoornis, psychosomatische stoornis (onverklaarbare lichamelijke klachten), trauma (PTSS) en vermijdende persoonlijkheidsstoornis. In het laatste hoofdstuk worden nog een aantal thema’s zoals zelfbeschadiging en euthanasie belicht, maar ook hoe het is om man te zijn binnen de GGZ.

Hoewel ieder mens en elke stoornis van elkaar verschilt, hebben alle schrijvers in dit boek een belangrijke overeenkomst: ze willen gezien worden als mens, niet als hun psychiatrisch label.

Beter begrijpen wat iemand doormaakt

Het boek is interessant voor iedereen die een DSM-label heeft of iemand kent met psychische klachten, maar ook willen Koeleman en Ruiter hulpverleners helpen door de kloof tussen het leren van lijstjes met symptomen en de praktijk kleiner maken. De auteurs hopen dat hulpverleners door dit boek daadwerkelijk beter begrijpen wat iemand met een stoornis doormaakt en hulpverleners in opleiding beter voorbereid de praktijk betreden. Om hun belangrijke boodschap te verspreiden, bieden zij honderd hulpverleners (in opleiding) en professionals in de zorg de eerste druk van het boek aan.

Meer informatie op de website van dsmmeisjes.
Foto: Hester Doove

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl