Skip to main content

Het 3D-onderzoek: Doorbreek Dwang Digitaal

Op de afdeling Angststoornissen van PsyQ den Haag wordt een onderzoek uitgevoerd naar het gepersonaliseerd aanbieden van behandeling voor dwangstoornissen met een smartphone-app. Het team wil therapie aanbieden in de eigen omgeving, waar en wanneer het nodig is. Dit wordt in het onderzoek vergeleken met traditionele behandeling in de spreekkamer.

Momenteel is blootstelling de voorkeursbehandeling voor OCS. Tijdens een behandeling met blootstelling worden patiënten uitgenodigd zichzelf bloot te stellen aan datgene waar zij bang voor zijn, en vervolgens de dwanghandelingen achterwege te laten. Zo wordt het patroon van dwanggedachten en handelingen doorbroken.

Binnen het onderzoek biedt het team blootstelling op maat aan. Zij zullen blootstelling aanbieden in de eigen omgeving door middel van een smartphone applicatie. Met deze applicatie kan blootstelling dan aangeboden waar en wanneer de ondersteuning nodig is. Deelnemers kunnen de voortgang van hun behandeling goed bijhouden door hun emoties, gedrag en verschillende omgevingsfactoren te registreren op de app. Deze informatie wordt ter ondersteuning gebruikt tijdens het behandelproces.

Voor het onderzoek worden 160 patiënten gezocht die deel willen nemen. De onderzoeksbehandeling duurt in totaal 20 weken. De helft van de proefpersonen krijgt blootstelling op maat, de andere helft traditionele blootstelling.

Heb je interesse om deel te nemen? Of wil je meer informatie? Kijk dan op de website van het onderzoek.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl