Skip to main content

Amsterdam UMC start eerste Herstelpolikliniek Depressie

Vandaag start Amsterdam UMC de Herstelpolikliniek Depressie voor de behandeling van mensen die slechts deels zijn opgeknapt van een depressie. Deze patiënten houden na een depressie ondanks een goede behandeling toch nog klachten. Daarmee kunnen zij nu nog nergens terecht. Amsterdam UMC gaat als eerste instelling in Nederland deze hulp bieden.

Jaarlijks kampen ongeveer 860.000 Nederlanders met een depressie. De verwachting is dat hun aantal stijgt vanwege de psychische gevolgen van de coronacrisis. Ongeveer 30% voelt zich wel beter na een depressie, maar knapt slechts deels op. Dit wordt gedeeltelijk herstel genoemd. Patiënten hebben bijvoorbeeld nog last van somberheid, vermoeidheid of problemen met denken of slapen. Ze ervaren een lagere kwaliteit van leven en problemen in werk, studie en sociaal functioneren.

Herstelpolikliniek Depressie

Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie in de psychiatrie, is initiatiefnemer van deze herstelpolikliniek. Op de website van Amsterdam UMC licht zij toe: “Gedeeltelijk herstel van depressie gaat gepaard met een slechte prognose. Deze patiënten lopen het risico om op korte termijn een forse toename van depressieve klachten te krijgen en daarmee een depressie. Tot op heden was er weinig aandacht voor deze groep.” De Herstelpolikliniek Depressie gaat hierin verandering brengen.

Een multidisciplinair team van psychiaters, klinisch (neuro)psychologen en gezondheidszorgpsychologen, verpleegkundigen en onderzoekers gaat mensen begeleiden om de depressieve klachten met een combinatie van behandelingen te verminderen. Hiervoor wordt bijvoorbeeld psychotherapie, cognitieve functietraining of antidepressiva en/of met hersenstimulatie (rTMS) ingezet. Ook is er speciale aandacht voor het voorkomen van terugval bij jongeren en er lopen hier diverse studies naar nieuwe behandelvormen.

Bron: Amsterdam UMC

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl