Skip to main content

Met hersenscans de therapie-uitkomst voorspellen bij patiënten met een dwangstoornis

Voor een wetenschappelijke studie in Amsterdam UMC – locatie AMC zoeken we patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), in de volksmond ook wel een dwangstoornis genoemd. OCS bestaat uit (a) steeds terugkerende gedachten, beelden of impulsen die als ongewenst worden ervaren (de obsessies) en (b) handelingen of geruststellende gedachten die bedoeld zijn om de (door de obsessies) opgeroepen angst te verminderen (de compulsies). Er bestaan verschillende behandelingen voor patiënten met obsessieve-compulsieve stoornis, maar die werken helaas niet bij alle patiënten. Sommige patiënten zijn maanden in behandeling voordat ze de juiste medicatie of therapie krijgen. De onderzoekers gaan met behulp van hersenscans proberen te voorspellen welke behandeling het beste bij een patiënt past. Hiermee kunnen we in de toekomst patiënten meteen de juiste behandeling bieden.

Wie kan er deelnemen aan de studie?

Patiënten tussen de 18 en 70 jaar met een diagnose OCS die nog geen behandeling krijgen of een behandeling krijgen met onvoldoende effect.

Hoe ziet deelname eruit?

Patiënten worden bij deelname aan de studie 16 weken lang behandeld met ofwel de medicamenteuze of psychotherapeutische behandeling. Voor de start- en na afloop van de behandeling komen de patiënten langs bij het Spinozacentrum te Amsterdam voor afname van klinische vragenlijsten en het maken van MRI-scans. Voor de tijd die u kwijt bent aan deze studie krijgt u een financiële vergoeding van 25 euro per meting (naast de reiskostenvergoeding).

Contact

Heeft u mogelijk een obsessieve-compulsieve stoornis waarvoor u nog geen behandeling ontvangt of heeft uw huidige behandeling niet voldoende effect en bent u geïnteresseerd in deelname? Neem dan contact met ons op via ocd-tbm@amc.uva.nl of via 020-8913668!

Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl