Skip to main content

Vragenlijst werkt goed in het herkennen van angst en depressie bij kinderen

De vragenlijst Revised Child Anxiety and Depression Scale (RCADS) werkt goed in het herkennen van angst en depressie bij kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van GGD Amsterdam in samenwerking met Amsterdam UMC (afdeling Public and Occupational Health, sectie Jeugd en Gezondheid) en de VU (afdeling Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie).

Bijna 70.000 kinderen hebben meegewerkt aan het onderzoek. Deze kinderen waren 8 tot en met 18 jaar oud. Zij vulden de vragenlijst in op basisscholen, middelbare scholen en MBO’s in heel Nederland.

Herkennen van angst en depressie bij kinderen

Verschillende korte versies van de RCADS-vragenlijst zijn met elkaar vergeleken. De versie met 22 vragen blijkt het beste te werken. Het gaat om 15 vragen over angst en 7 vragen over depressie.

Vanaf schooljaar 2020-2021 zal de versie met 22 vragen worden gebruikt. Op basisscholen in Amsterdam en Amstelland zit de vragenlijst in het leerlingvolgsysteem Hart & Ziel. Op middelbare scholen is de lijst onderdeel van de landelijke gezondheidsvragenlijst Jij en Je Gezondheid.

Bron: Amsterdam UMC
Publicatie in BMC Psychiatry

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl