Skip to main content

Groot onderzoek geeft nieuwe inzichten over schizofrenie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kampen wereldwijd zo’n één op de 300 mensen met schizofrenie. Toch is er nog betrekkelijk weinig bekend hoe deze ernstige psychiatrische stoornis tot stand komt en wat het precies doet in de hersenen. Een enorm internationaal onderzoek, uitgevoerd door honderden wetenschappers uit 45 landen (waaronder het VU in Amsterdam), heeft nieuwe inzichten opgeleverd.

De uitkomsten

Het doel was om de genen en biologische processen die aan de aandoening ten grondslag liggen, beter te leren begrijpen. Schizofrenie speelt zich af in 287 regio’s van het menselijk genoom. De risico’s op schizofrenie werd gedetecteerd in genen die voornamelijk tot expressie komen in neuronen, maar niet in bijvoorbeeld weefsel of de celtypes. Hierdoor zijn onderzoekers beter in staat zich te concentreren op specifieke hersenprocessen, zodat er betere en doeltreffende therapieën ontwikkeld kunnen worden.

Er zijn dus grote aantallen genetische varianten betrokken bij schizofrenie, geconcentreerd in de neuronen. De abnormale genen van deze neuronen tasten bij schizofrenie veel hersengebieden aan. Dat verklaart waarschijnlijk ook de diversiteit van symptomen, zoals hallucinaties, wanen en problemen met helder denken.

Lees meer over deze studie op de website van het VU.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl