Skip to main content

Generieke module Psychotherapie: e-learning over cliëntreis

Voor alle professionals die in hun werk met psychotherapie te maken krijgen, is er nu de e-learning over de generieke module Psychotherapie. Deze is gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) en biedt ondersteuning bij de implementatie van de generieke module psychotherapie.

In de e-learning staat de patiënt centraal en gaat het over diagnosestelling, samen beslissen en de behandelmogelijkheden. In de generieke module Psychotherapie wordt vanuit het perspectief van patiënten beschreven welke behandelmogelijkheden er zijn en hoe goede psychotherapie georganiseerd is.

Generieke module Psychotherapie

De patiënt staat centraal: dit houdt in dat er veel aandacht is voor het luisteren naar de wensen en behoeften van patiënten, het versterken van eigen kracht van patiënten, en gezamenlijke besluitvorming. Ook zijn kwaliteitscriteria vanuit patiëntperspectief, professionele kwaliteitsstandaarden en relevante wet- en regelgeving op het gebied van psychotherapie met elkaar verbonden.

Patiënten maken in de omgang met hun psychische aandoening een reis vol ervaringen, met hoogte- en dieptepunten. Een klein deel van deze reis maken patiënt en zorgverlener samen.

De E-learning over de generieke module

Over het gezamenlijke deel gaat deze e-learning: ontwarren (diagnosestelling); samen beslissen; aanpakken (behandeling). Het geeft zicht op de breedte van de psychotherapie en op de grenzen voor de toepassing ervan. De casuïstiek die wordt behandeld gaat over depressie en de gebruikte voorbeelden sluiten aan bij de zorgstandaard Depressieve stoornissen.

De e-learning is via de website van de NVP beschikbaar voor elke zorgprofessional die in de beroepsuitoefening met psychotherapie te maken krijgt. Accreditatie voor de e-learning is aangevraagd bij de NVP voor 2 uren/punten.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl