“Meer aandacht nodig voor factoren die risico verhogen op depressie en angst”
Factoren die risico verhogen op depressie en angst moeten meer aandacht krijgen. Deze zijn namelijk goed aan te pakken met een psychologische behandeling, om ernstigere klachten te voorkomen. Dat stelt gezondheidszorgpsycholoog Sascha Struijs in zijn proefschrift. Hij promoveert vandaag bij Amsterdam UMC.
Struijs heeft tijdens zijn onderzoek bijna 300 personen, met en zonder depressie of angststoornis, vele jaren gevolgd. Deze mensen maakten deel uit van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA), een grote studie die in 2004 gestart is en nog steeds loopt. Het unieke van dit onderzoek is dat er veel verschillende kwetsbaarheden gezamenlijk onderzocht werden in relatie tot zowel depressie als angst.
Factoren die risico verhogen op depressie en angst
Vooral de neiging om moeilijke situaties te vermijden, emotionele instabiliteit, introversie (in zichzelf gekeerd zijn) en een gevoel van weinig controle over het leven maakt mensen kwetsbaar voor het ontwikkelen van depressie en angst. Deze factoren verhogen niet alleen de kans op het ontwikkelen van depressie of een angststoornis, maar ook op het voortduren van zo’n stoornis.
Psychologische kwetsbaarheden verminderen
Deze psychologische kwetsbaarheden zijn goed te verminderen door een psychologische behandeling. Uit het onderzoek van Struijs blijkt dat mensen die eenmaal een depressie- of angststoornis hebben, daar moeilijk weer van af komen.
“Ik raad aan om waar mogelijk preventieve middelen in te zetten voor groepen kwetsbare personen. Daarmee kan de ontwikkeling van ernstiger psychische klachten hopelijk voorkomen worden”, vertelt hij op de website van het Amsterdam UMC.
Proefschrift: Sascha Struijs. Psychological vulnerability in depressive and anxiety disorders.
Categorieën
TIP
Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl